Terveys ja henkinen hyvinvointi

Keskusteluapua ja sielunhoitoa

Ota yhteyttä seurakunnan työntekijään, kun kaipaat keskustelukumppania.

Luottamukselliset keskustelut ja sielunhoito ovat keskeinen osa seurakunnallista elämää. Keskustelukumppani voi olla pappi, muu seurakunnan työntekijä tai joku toinen seurakuntalainen.
Seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot

Keskusteluissa käsitellään juuri niitä asioita, joita sielunhoitoon hakeutuva haluaa käsitellä; kysymykset tai ongelmat voivat olla miltä elämänalueelta tahansa. Keskusteluissa tärkeää on luottamuksellisuus.

Keskustelu on väylä puhua joko toiselle ihmiselle, lähimmäiselle tai Jumalalle, jolloin sitä voidaan kutsua myös ripiksi.

Kotikäynnit

Pappia, diakoniantyöntekijää tai muuta seurakunnan työntekijää tai vapaaehtoista voi pyytää kotikäynnille. Kotikäynneillä kohdataan erityisesti ihmisiä, jotka eivät itse pääse seurakunnan yhteisiin tilaisuuksiin.

Mikäli ehtoolliselle tuleminen on vaikeaa, voit pyytää kotiehtoollista. Tilaisuudessa voi olla mukana myös muita läheisiä yhdessä sovittavalla tavalla.

Ongelmia parisuhteessa tai muissa ihmissuhteissa?

• on vaikea puhua toisen kanssa
• koetaan vieraantumista läheisessä ihmissuhteessa
• seksielämä ei suju
• uskottomuustilanteissa
• jatkuvat riidat raastavat parisuhdetta
• perheessä on ristiriitoja
• erokysymykset mietityttävät
• tarvitaan erosovittelua

Joutsan kunnan perhetyöntekijä voi toimia keskustelukumppanina tai apuna elämän eri tilanteissa.

Perheasiain neuvottelukeskus Jyväskylässä tarjoaa keskusteluapua parisuhteen ja perheen kysymyksissä.

Keski-Suomen seurakunnat (Hankasalmi, Jyväskylä, Joutsa, Jämsä, Karstula, Keuruu, Kinnula, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski) tarjoavat mahdollisuuden maksuttomiin neuvotteluihin kaikille alueellaan asuville riippumatta siitä, ovatko he kirkon jäseniä.

Jyväskylän seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus
Ajanvaraus: tiistai, keskiviikko, perjantai klo 12-14.30, p. (014) 334 7800
Käyntiosoite: Kilpisenkatu 4, 2. krs, 40100 Jyväskylä
Postiosoite: Vapaudenkatu 38 B, 2. krs, 40100 Jyväskylä
pank-jkl@evl.fi, etunimi.sukunimi@evl.fi

Tukea parisuhteeseen myös:

Suhdeklinikka

Parisuhteen palikat

Virtaa välillämme

Kataja ry

Kristillinen toipumistyö – Krito

Krito-ryhmät ovat sielunhoidollisia vertaistukiryhmiä, jakamisen paikkoja, joissa opetellaan puhumaan totta omista kokemuksista, tunteista ja teoista. Hyväksyvässä ilmapiirissä kasvaa luottamus itseen, toisiin ihmisiin ja Jumalaan.  Rukous on keskeinen kasvun ja eheytymisen lähde. Jokaisella on mahdollisuus tuoda ryhmässä rukousaiheeksi asia, johon tarvitsee Jumalan apua juuri tänään.

Krito-ryhmä ei ole terapiaryhmä, vaan ennemminkin peili omalle tarinalle. Ryhmässä itketään ja nauretaan yhdessä - siellä huomaa, ettei ole ainoa, joka kipuilee samanlaisten asioiden kanssa. Useat meitä haavoittaneet asiat ovat tapahtuneet suhteissa, myös toipuminen tapahtuu suhteessa toisiin ihmisiin. Ihmiselle on merkittävää ja hoitavaa puhua totta omasta itsestään, tulla kuulluksi ja kuulla myös, mitä on totta toisten elämässä.

Rukous ja luottamus Jumalan parantavaan voimaan ovat kristillisen toipumistyön keskeisiä voimavaroja. Toipuminen on matka, jota tehdään läpi elämän. Matka alkaa siitä, että on löytänyt tien alkuun.

Krito-ryhmä kokoontuu 2 tuntia kerrallaan, kerran viikossa tai kahdessa viikossa, yhteensä 6–12 kertaa (materiaalista riippuen). Ryhmään pitää ilmoittautua ja ennen ryhmän alkua jokainen osallistuja haastatellaan. Krito-ryhmät ovat maksuttomia.