Reformaatio 500 v.   Suomi 100 v.   juhlavuoden ohjelma

Katso kunkin tilaisuuden tarkemmat tiedot lähempänä ajankohtaa tapahtumakalenterista.

 

SUOMI 100 VUOTTA

Suomi 100 v. itsenäisyyden juhlamessu ke 6.12. Joutsassa, Luhangassa ja Leivonmäellä.

VUODEN 2018 VASTAANOTTO

Vuoden 2018 vastaanottohartaus Joutsan kirkossa su 31.12. klo 18.00.

PUHEENVUOROJA

Seurakuntalaiset voivat saada puheenvuoron saarnassa.
Puheenpitäjät ilm. kirkkoherra Tuula Leppämäelle, puh. 050-3855 421.

VANHAT HENGELLISET KIRJAT

Vanhojen hengellisten kirjojen näyttely Joutsan kirjastossa.

SOTAVUODET JA KRISTINUSKO

Tosi tarinoita elävästä elämästä aiheena ”kristillinen usko ja sotavuodet”.
Seurakuntalaiset voivat lähettää kirjallisena omia tai läheistensä sellaisia kokemuksia sotavuosien ajalta, joissa kristillinen usko on antanut tavalla tai toisella voimia ja rohkeutta. Kirjoitukset julkaistaan seurakunnan nettisivuilla. Kirjoitukset voi lähettää: Joutsan seurakunta, Jousitie 25, 19650 Joutsa tai joutsa.srk@evl.fi.

 

REFORMAATIO JUHLAVUONNA JO TAPAHTUNUTTA:

KINKERIT

Kinkereitä vietettiin eri puolilla seurakuntaa aiheena Martin Luther.

NAISTENPÄIVÄ 2.4.

Entiset nunnat Riitta Lemmetyinen ja Marianne Jansson kertoivat elämänkokemuksistaan. Jumalanpalv. klo 10 (Joutsan kirkko). Ruokailu (Vapaaseurakunta). ”Tarmolla vai armolla” ohjelma (Joutsan seurakuntakoti).

PERHEMESSU 9.4.

Palmusunnuntain perhemessu klo 10 Joutsan kirkossa.

UUDEN TESTAMENTIN LÄPILUKEMINEN

Uusi testamentti luettiin läpi yhteistyöllä Joutsan kirkossa
Lukeminen aloitettiin 1. pääsiäispäivänä 16.4. klo 11.30-23.00.
Lukeminen jatkui 2. pääsiäispäivänä 17.4. klo 7.00.
Lukeminen päättyy 17.4. klo 18.05. Illalla klo 20 hiljennyttiin kirkossa vielä hiljaisuuden iltakirkkoon.

HELAHULINAT

Helatorstaina 25.5. Joutsassa:
Klo 10
Helamessu Joutsan kirkossa, mukana Luther, Taika-Petteri ja Jakke-Jääkarhu.
Klo 11 Helahulinat Kauppakujalla alkavat Martti Lutherin ja vaimonsa Katharinan pöytäpuheella.
Tämän jälkeen nautimme nyyttikestien antimista. Kahvia löytyy, syötävät puuttuu, joten tuothan mukanasi sopivaa sormin syötävää yhteiseen pöytään jaettavaksi. Kirjoita tuomastasi syötävästä erilliselle paperille sisällysluettelo.
Syömisen lomassa nautitaan monipuolisesta musiikista sekä toistemme seurasta. Musisoimassa Vili Inkeroinen (haitari), Mervi Ruokola-Parkkonen (huilu) sekä Teresa Teppola (laulu) & Markku Parkkonen (kitara).
Mahdollisuus myös tutustua ”torialueen” tarjontaan Kauppakujan kirjaston puoleisessa päädyssä. Sinne jokainen on tervetullut maksutta pystyttämään oman paikkansa ja myymään leivonnaisia, käsitöitä, kirpputoritavaraa tai esittelemään yhdistyksensä toimintaa. (Paikkansa voi tulla laittamaan klo 10.45 lähtien. Ei ilmoittautumista, ei paikkavarausta).
Klo 11.15 Taika-Petterin esitys Joutsan seurakuntakodin kerhotilassa (kesto n. ½ h). Esityksen jälkeen halukkaille beatboxaus ja jonglööraus opetusta. Alle 4 v. esitykseen oman aikuisen kanssa. Sitä isommat lapset voi olla ilman aikuista, jotta aikuiset pääsevät helahulinakahville.
Klo 12 kirkonkellot kajahtavat soimaan Reformaation merkkivuoden kunniaksi koko Suomessa.
Kellojen soiton jälkeen Aino Saarelan viuluesitys sekä Kuuvanta- yhtyeen musisointia.
Sateen sattuessa tapahtuma Nuokulla.
Järj. Joutsan seurakunta yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. 

Helahulinat to 25.5. Leivonmäellä:
”Jos maailmanloppu tulisi huomenna, vielä tänään istuttaisin omenapuun."
Leivonmäellä vietetään Helatorstaina keväistä juhlaa otsikolla Neljä teesiä armosta. Kirkonkellot soivat klo 12 juhlavuoden kunniaksi ja niiden jälkeen istutetaan toivon Omenapuu Leivonmäen seurakuntatalon pihalle. Istuttamisen yhteydessä toimitetaan Leivonmäen Eläkeliiton perinteinen toukosiunaus. Ruokailemme yhdessä sään salliessa seurakuntatalon pihamaalla ja kuuntelemme musiikkiesityksiä. Neljä puhujaa kertovat omat teesinsä armosta lyhyissä pöytäpuheissa.
Tilaisuutta ovat yhdessä Leivonmäen kappeliseurakunnan kanssa järjestämässä Leivonmäen Eläkeliitto ja Urheiluseura Pyry. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

SUOMI 100 VUOTTA MUSIIKKIJUMALANPALVELUS 25.6.

Suomi 100 vuotta -musiikkijumalanpalvelus klo 18 Joutsan kirkossa. (Seppo Pänkäläinen ja kuoro)

VILLASUKKIA UNKARIIN

Seurakuntamme osallistuu Mikkelin hiippakunnan villasukkakeräykseen. Villasukat lahjoitetaan ystävyyshiippakuntaamme Unkariin armon, lämmön ja ystävyyden tervehdyksenä Suomesta. Erikokoisia villasukkia voi toimittaa kirkkoherranvirastoon (Jousitie 25 Joutsa) tai työntekijöille syyskuun alkuun mennessä.

KASTEMUISTOJEN PÄIVÄ

Kastemuistojen päivä (kastepukunäyttely). Yhteistyössä Kumppanuuspöytä.

LASTEN RAAMATTUNÄYTTELY JA PIIRUSTUSNÄYTTELY

Lasten raamattunäyttely kirjastossa lokakuussa. Yhteistyössä paikallinen kirjakauppa.
Lasten piirroksia Raamatun kertomuksista esillä.

LASTEN RAAMATTUJA 3-4-VUOTIAILLE

Lasten reformaatiojuhlamessu su 5.11.2017 Joutsassa klo 10, Luhangassa klo 13 ja Leivonmäellä klo 15.
Lapsen Raamattu lahjoitetaan kaikille 3-4 vuotta täyttäville seurakunnan jäsenille.

TEESIEN NAULAUS

Teesien naulaus Joutsan kirkon oveen marraskuun alussa. Teesit ovat nähtävänä Joutsan kirkon ovessa 6.11.2017 asti.

Reformaation merkkivuoden kunniaksi on julkaistu sata teesiä. Pääset lukemaan ne tästä.

Reformaation merkkivuosi 2017 on armon vuosi

500 vuotta Lutherin teeseistä

Reformaationa tunnettu ajanjakso alkoi, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31.10.1517.

500 vuotta teesien julkaisemisen jälkeen vietetään maailmanlaajuista reformaation merkkivuotta. Suomessa ja ulkosuomalaisyhteisöissä merkkivuotta vietetään 31.10.2016–5.11.2017. Merkkivuotta vietetään yhteydessä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin.

 

Luther-ruusun tarina

Teksti: Kari Iivarinen

Luther-ruusun tarina on kertomus mustamyssyisen vaakunasta. Alkuaan Martti Luther oli katolinen munkki, pappi ja professori. Osallistuessaan nuorena noviisina Erfurtin augustinolaisluostarin hetkipalveluksiin ja messuihin hän katseli suuria lasimaalauksia kirkon alttariseinillä. Lasimaalauksissa on vielä nykyäänkin tallella tutunnäköinen kuvio; siellä näkyy Luther-ruusun aihio. Ehkäpä Luther sai tästä keskiaikaisesta kuvasta inspiraation omaan vaakunaansa.

Luther-ruusun symbolinen merkitys on seuraavanlainen: musta risti punaisen sydämen keskellä kertoo sen, että tulen autuaaksi uskon kautta Ristiinnaulittuun. Punainen sydän on keskellä valkoista ruusua. Toisin sanoen usko tuo lohdutusta, rauhaa ja iloa. Valkoinen ruusu muistuttaa myös enkeleistä ja pelastussuunnitelmasta. Ruusun taustaväri on sininen, ettemme unohtaisi taivaan iloa. Vaakunaa ympäröi kultainen rengas kuin vihkisormus: armo Jeesuksessa Kristuksessa on ääretön ja ajan jälkeen alkaa iankaikkisuus. Sinisellä pohjalla on viisi valkoista kirjainta: VIVIT. Tämä latinan sana tarkoittaa: Hän elää. Jeesus elää.

Tästä sinetistään Luther sanoi: ”Sinettini kuvaa jumaluusoppiani”. Tärkeäksi Raamatun kohdaksi hänelle tuli Roomalaiskirjeen jae: ”Niin päätämme siis, että ihminen vanhurskautetaan uskon kautta ilman lain tekoja”.

Jumala rakastaa ihmisiä ja antaa hänelle synnit anteeksi Jeesuksen Kristuksen tähden ja ottaa omaksi lapsekseen.

Uudelleen löytämänsä vanhurskauttamisopin Luther tiivisti kolmeen sanapariin: yksin usko, yksin armo, yksin Kristus. Tätä reformatorista löytöä myös Luther-ruusu eli Lutherin vaakuna kirkastaa.

Kirjoittaja on Varkauden seurakunnan kappalainen Kari Iivarinen. Iivarinen on työskennellyt pappina Varkauden lisäksi Kiinassa. Kari Iivarinen on kiinnostunut historiasta ja hän on innokas pyhiinvaeltaja. Lutherin elämään ja aikaansaannoksiin hän tutustui vuonna 2016 opintomatkalla Saksassa.