Uutisia

Lue hartauskirjoitus

19.4.2017 08.30

Sana sunnuntaiksi Joutsan Seudussa 19.4.2017

Ylösnousemus synnytti uskon

Evankeliumikertomusten mukaan Jeesuksen hauta pääsiäisaamuna oli tyhjä. Yleisesti ajatellaan, että tämä oli todiste Jeesuksen ylösnousemuksesta. Ensimmäiset haudalle menijät eivät kuitenkaan ymmärtäneet, mistä oli kysymys. Magdalan Maria luuli, että Jeesuksen ruumiin oli joku vienyt pois haudasta (Joh. 20: 2). Ilon sijasta muidenkin opetuslasten ensi kokemukset olivat lähinnä hämmentäviä ja järkyttäviä (Mark. 16: 8).

   Vieläpä Jeesuksen ja hänen seuraajiensa kohtaamiset ylösnousemuksen jälkeen olivat pikemmin järkytystä aiheuttavia kuin täynnä jälleennäkemisen riemua. Jeesuksen ilmestyessä lukittujen ovien taakse opetuslapset olivat kauhuissaan, koska luulivat Jeesusta aaveeksi (Luuk. 24:37). Galilean kohtaamisessa osa opetuslapsista uskoi, mutta osa epäili, vaikka Jeesus oli kertonut tapaamisesta etukäteen (Matt. 28: 17).  Kuinka muuten olisikaan voinut olla, sillä ihmiset olivat todistamassa merkillistä ja ainutkertaista ja -laatuista maailmanhistorian tapahtumaa.  Ristiinnaulitun Jeesuksen ilmestyminen elävänä oli jotakin liian uskomatonta ja hyvää ollakseen totta.

   Vasta monet kohtaamiset ylösnousemuksen jälkeen vakuuttivat opetuslapset vähitellen siitä, että Jeesus todella oli elossa. Yksi sellainen tapahtui Emmauksen tiellä, jossa Jeesus salaperäisesti liittyi kahden oppilaansa seuraan. Vasta yhteinen ateria ja tutut ehtoollisen sanat avasivat opetuslasten ymmärryksen käsittämään, kenen seurassa he olivat matkaa tehneet (Luuk. 24: 13-35). Lähes sama tapahtui kala-aterialla Gennesaretin järven rannalla (Joh. 21: 12). Näitä kertomuksia lukiessani kuvittelen Jeesuksen hymyilemässä hyväntahtoisesti oppilailleen ja heidän reaktioilleen.

   Raamatun mukaan Jeesus osoitti monin kiistattomin todistein olevansa elossa ja näyttäytyi useita kertoja 40 päivän aikana ja kerran samanaikaisesti jopa yli 500 ihmiselle (Ap.t. 1: 3, 1. Kor. 15: 6).  Paras todistus ylösnousemuksesta oli Jeesuksen seuraajissa tapahtunut täydellinen muutos ylösnousemuksen jälkeen. Pelokkaista miehistä tuli rohkeita evankeliumin sanansaattajia ja uskon puolustajia, jotka olivat valmiit luopumaan hengestään esikuvansa mukaisesti.  

 

Juhani Räsänen
pastori, Luhanka

« Uutislistaukseen