Uutisia

Lue hartauskirjoitus

10.1.2018 07.00

Tapansa mukaan

Katselin jonkun matkan päästä, kun kaupungin kadulla vanha mies nosti hattua naista tervehtiessään. Näky nosti hymyn huulilleni ja muistoja mieleen; mietin, kuinka joskus pikkutyttönä äidin kanssa kulkiessani, olin ihmetellyt tapaa, joka silloin vielä oli melko yleinen. Toinen tapa, jota muistan äidiltä kysyneeni, liittyi mustaan, läpinäkyvään harsoon, joka peitti kadulla kulkevan naisen kasvot. ”Se on suruhuntu”, kertoi äiti.

Monia tapoja on jäänyt pois käytöstä, ajat ja tavat ovat muuttuneet. Niin on varmasti ollut aina, mutta muutoksen tahti tuntuu kiihtyneen. Tapa, jolla ei ole enää mielessämme yhteyttä siihen, miksi niin tehdään, jätetään pois käytöstä. Hatunnostot ja suruhunnut ovat historiaa. Kasvattaessamme lapsiamme ja nuoriamme ”hyviin tapoihin”, on tärkeää kertoa miksi niin tehdään. Ajatus, että jotain tehdään vain tavan vuoksi, saa mielissämme negatiivisen sävyn. Joskus kuitenkin aivan turhaan.

Sanonta ”varjele tapaa, niin tapa varjelee sinua”, on myös hyvin totta. Lapsuudessa opittu ja ilta illan jälkeen tavan vuoksi rukoiltu iltarukous, voi kantaa vaikeina aikoina. Joskus huomaa vasta jälkeenpäin, mikä turva siinä on, kun rukouksen myötä saa jättää asiansa omia käsiään vahvempiin käsiin. Ensi sunnuntain evankeliumissa (Luuk 4:16-21) kerrotaan, kuinka Jeesus menee kotikaupungissaan Nasaretissa synagoogaan tapansa mukaan. Hän ottaa käsiinsä Raamatun tekstin Jesajan kirjasta ja lukee. Senkin hän teki varmasti tapansa mukaan. Nämä tavat kiinnittivät Jeesuksen yhä syvemmin kiinni siihen yhteyteen ja tehtävään, jonka hän Jumalalta oli saanut.

On tapoja, jotka joutavatkin jäädä pois, mutta on myös tapoja, joita ilman jäämme tyhjän päälle. Tapa kantaa aina sisällään jotain itseään suurempaa. Jeesuksen esimerkki haluaa johdattaa meidät kirkkotielle ja seurakunnan jumalanpalvelukseen. Psalmissa 84 sanotaan: ”Sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin, pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa.”

Annukka Nuto

Joutsan seurakunnan kappalainen