Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

Sitä saa mitä tilaa

Otsikko on nykyaikainen muunnelma Paavalin tunnetusta sanonnasta ”Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää”.  (Gal. 6: 7) Kaupunkilainenkin ymmärtää, että maasta nousee sellainen kasvi, jonka siemen multaan laitetaan.

Luonnossa vallitseva syyn ja seurauksen laki toimii myös ihmisten välisissä suhteissa: ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”. Yleinen elämänkokemus todistaa sen puolesta, että useimmiten esimerkiksi ystävällisyyteen vastataan ystävällisyydellä ja epäitsekkyyteen epäitsekkyydellä.

Aina ei kuitenkaan käy näin hyvin. Kiltti ja ystävällinen ihminen saattaa joskus joutua käsittämättömien hyökkäysten kohteeksi ja epäitsekästä ja anteliasta ihmistä voidaan käyttää hyväksi.  On olemassa sairaita työyhteisöjä, joissa työntekijöiden välillä ei ole luottamusta ja kaikilla on paha olla. Tällaisia työyhteisöjä on myös kirkkomme piirissä.

Alussa lainattu Galatalaiskirjeen kohta jatkuu: ”Joka kylvää siemenen itsekkyyden peltoon, korjaa siitä satona tuhon, mutta se, joka kylvää Hengen peltoon, korjaa siitä satona ikuisen elämän.”    

Ensi sunnuntain evankeliumissa on tuttu kylväjävertaus (Luuk. 8: 4-15). Jeesus itse avaa oppilailleen vertauksen merkityksen. Siemen on Jumalan sana. Tien laitaan pudonnut siemen tarkoittaa ihmisiä, jotka kuulevat sanan, mutta joilta Paholainen ottaa sen heti pois, etteivät he uskoisi ja pelastuisi. Siemen, joka putoaa kalliolle tarkoittaa niitä, jotka ottavat sanan iloiten vastaan, mutta uskovat vain hetken. Ohdakkeisiin pudonneet siemenet kuvaavat niitä ihmisiä, jotka kuulevat sanan, mutta joiden usko tukahtuu elämän huoliin, rikkauteen tai nautintoihin.  Viimein siemen, joka on pudonnut hyvään maahan tarkoittaa niitä, jotka säilyttävät kuulemansa sanan sydämessään ja tuottavat satoa.

Millaiseen maaperään Jumalan siemen osuu meidän sydämessämme?  

Juhani Räsänen

2019-02-20 06:00:00.0