Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

16.10.2019 06.00

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi

Evankeliumissa (Matt. 22:34-40) Jeesus vastaa kysymykseen suurimmasta käskystä. Vastaus tunnetaan rakkauden kaksoiskäskynä: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Joskus tähän viitaten kuulee puhuttavan rakkauden kolmoiskäskystä: on rakastettava Jumalaa, lähimmäistä ja itseä. Itseä tulee rakastaa, oman hyvinvoinnin kannalta. Apostoli varoittaa silti pitämästä itsestä liiaksi, vain sen uskon määrän mukaisesti, jonka kukin Jumalalta saa. (Room. 12:3)

Lähimmäisenrakkauteen ei voi pakottaa. Kun välitunninvalvoja erottaa tappelevat pojat toisistaan ja neuvoo sovintoon, totellaan käskystä: paiskataan kättä, mutta samalla toinen käsi taskussa puristuu nyrkkiin. Pyydetään anteeksi ja mielessä hautuu ajatus uusintaottelusta koulupäivän jälkeen. Meitä aikuisia saattaa lapsettaa silloin, kun koemme kunniamme loukatuksi. Emme aina suostu katsomaan lähimmäisemme huonoja puolia läpi sormiemme, vaan haluaisimme nähdä toiselta tehokasta katumista. Tällaista sydämen kovuutta on syytä välttää.

Omantunnon hoitamiseen kuuluu sovun rakentaminen: ”Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.” (Matt. 5:23-24) Sovun rakentamisen ei saa jäädä meistä kiinni.

Vihkiparille luen yhteiseksi matkaevääksi Raamatun kohdan: ”Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi.” (Kol. 3:12-14) Tämän neuvon apostoli antoi seurakunnalle, jotta säilyisi sopu lähimmäisenrakkaus.

Harri Hautala

Luhangan pappi