Hiljaisessa kirkossa

 

Kirjoitan tätä hartautta tyhjässä Leivonmäen kirkossa läppäri sylissäni. Sytytän alttarikynttilät ja käyn avaamassa ulko-oven; mahtaisiko joku tulla vaihtamaan muutaman ajatuksen kanssani tai vaikkapa veisaamaan virren? Avara ja korkea kirkkotila ympärilläni on aivan toisen näköinen, kuin sellaisena päivänä, jolloin seurakunta on kokoontunut sanankuuloon tai ehtoolliselle. Ihmiset ovat kirkon kaunistus; kuluvana keväänä sen on voinut huomata aivan erityisesti. Me olemme oksia viinipuussa, joka on Jeesus itse (Joh 15: 1-10). Jumala on viinitarhuri.

 

Tässä vertauksessa Jeesus kertoo opetuslapsilleen, millainen Jumala on. Hän on viinitarhuri, joka  istuttaa ja vaalii, mutta myös karsii. Hän on Jumala, jonka suuruus ulottuu kauaksi ihmisen käsityskyvyn yläpuolelle. Miksi Hän karsii jotain sellaista, jonka itse olisin säästänyt? Emme voi ymmärtää, miksi Hän sallii pahan.

Jos olisimme vertauksen viinitarhureita, niin millaisen jumalan haluaisimme? Olisiko hän sellainen, jonka ajatuksia pystyisimme järjellämme arvioimaan? Olisi tietysti hyvä, jos hän auttaisi meidät eteenpäin pyrkimyksissämme ja tarvittaessa katsoisi muualle. Jos ihminen loisi jumalan, ei Hän olisi enää Raamatun suuri Jumala, vaan ihmisen kokoinen.

 

Ensi sunnuntain aihe muistuttaa meitä Jumalan suuruudesta. Hän on koko maailman Luoja, joka rakastaa meitä. Hän on Poikansa Jeesuksen kautta syntiemme sovittaja. Hän pitää uskostamme huolta Pyhän Hengen kautta, vaikka kirkkojen ovet on täytynyt pitää suljettuina sunnuntaisin.

Kysymykseen, miksi Jumala sallii pahan, emme voi löytää kaiken kattavaa, yleispätevää selitystä. Sen sijaan yksityinen ihminen voi omassa elämässään joskus löytää vastauksenmurun, kun huomaa, että vaikea asia elämässä on kuin onkin koitunut siunaukseksi. Taivaallinen tarhuri on karsinut, mutta näin jotain uutta ja tuoretta on päässyt versomaan. Ehkä huomaamme jotain uutta myös, kun tällä viikolla kirkkojen ovet jälleen avataan.

 

Annukka Nuto

Joutsan seurakunnan kappalainen

Sana sunnuntaiksi -kirjoitus Joutsan Seudussa 3.6.2020