Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 30.8.2023

Puut (1).jpg

LÄHIMMÄINEN

 

Eräs mies oli matkalla mökilleen Korpilahdelta Toivakkaan, kun epärehellinen moottorisahan myyjä yllätti hänet. Vasta perille mökille päästyään hän ymmärsi ostaneensa lukkoviallisen sahan, joka ei toiminut. Samana päivänä paikalle ilmestyi eräs metsuri, joka totesi, että sahasi pitää viedä korjattavaksi ja jatkoi matkaa. Seuraavana päivänä paikalle osui kyläläisten arvostama kirvesmies. Hänkin totesi, että isommilla paikkakunnilla on hyviä erikoisliikkeitä, joissa saat kyllä sahasi kuntoon ja hänkin jatkoi matkaa. Mutta sitten samana iltana kirveeniskuja kuultuaan puupinon viereen saapui alkoholisoitunut mökkinaapuri Raimo. Kun hän näki miehen rikkinäisen sahan, hänen tuli tätä sääli. Hän kävi hakemassa liiteristään työkaluja, alkoi tutkia vikaa ja lopulta korjasi sahan. Mies yritti korvata työn setelillä, mutta Raimo ei huolinut sitä, vaan sanoi, että jos et tällä pärjää, niin tule kysymään, niin teroitan vielä ketjun viilallani.  Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli kaupoissa petetyn miehen lähimmäinen?

 

Edellinen tarina muutaman vuoden takaa tuli ensimmäisenä mieleeni, kun ajattelin ensi sunnuntain aihetta, Lähimmäinen. Virsi 431(J.L Runeberg) alkaa kysymyksillä: Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläissäni, myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni? Vain isäni tai äitini tai veljeni, sisareni tai parhain ystäväni. Toinen säkeistö jatkuu: Oi Herra, kaikki päällä loit lähimmäisiksemme. Myös kieleltään ja uskoltaan niin vieraat toisillemme. Kun sinulta saa hoivansa myös kaukainen maa, kansa sen, niin ketään torju emme.

 

Kun olen seurannut tuota maamme hallituksen horjuvaa alkutaivalta, olen miettinyt mitähän Jeesus olisi tuumannut julkitulleista kohuista? Olisiko hän kysynyt, se teistä toimittajista, joka ei ole tehnyt syntiä, kirjoittakoon ensimmäisen otsikon ministerin vanhoista kirjoituksista. Sen jälkeen ehkä tuumannut ministerille: Mene, äläkä enää lähimmäisestäsi pahaa kirjoita.

 

Tuo virsi päättyy sanoihin: Suo kovuuteni anteeksi, oi rakas Jeesukseni, ja armollasi uudeksi luo kylmä sydämeni. Se lämmitä ja pehmitä, niin avoin se taas kaikille on lähimmäisilleni.

 

Sakari Torkki, kesäkanttori

30.8.2023 06.00