Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 25.10.2023

Hanna.jpg

Mä elän laupeudesta

Sunnuntaina vietämme Reformaation muistopäivää. Muistelemmeko jotakin mennyttä, kuin poisnukkunutta, vai elävää ja vaikuttavaa perintöä, jolla on yhä ratkaisevan tärkeä merkitys kirkollemme?

Reformaationa tunnettu ajanjakso sai alkunsa yhden ihmisen kamppailusta Jumalan edessä. Hurskas munkki Martti Luther etsi rauhaa sielulleen kysellen: Kelpaanko minä Jumalalle? Riitänkö minä? Eivät liene vieraita kysymyksiä meillekään. Reformaatio alkoi ehkä yllätyksenä Lutherille itselleenkin. Historioitsija Teemu Keskisarja on kutsunut teesien naulaamista maailman ensimmäiseksi someilmiöksi, sillä reformaation ajatukset levisivät nopeasti Saksasta muualle Eurooppaan, erityisesti Pohjoismaihin ja Suomeen.

Monet aikamme henkiseen ja hengelliseen maastoon perehtyneet tutkijat ovat sitä mieltä, että elämme parhaillaan suurinta henkistä vallankumousta sitten reformaation. Jos meidän henkinen ja hengellinen murroksemme on laajuudessaan ja syvyydessään verrattavissa aikoja sitten tapahtuneeseen reformaatioon, on uskonpuhdistuksen muistopäivä mitä ajankohtaisin. Muutosten keskellä voi olla suuri kiusaus jäädä muistelemaan vanhoja hyviä aikoja. Se ei kuitenkaan riitä, mikäli kirkko haluaa kohdata ihmiset.

Luterilaiset uskonpuhdistajat eivät halunneet hajottaa kirkkoa, vaan pyrkivät uudistamaan sitä palaamalla Kristuksen yksinkertaiseen evankeliumiin. Luther muistutti ihmisiä kaikkein suurimmasta aarteesta, jonka löydämme Raamatusta. Siellä sanotaan, että ”Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme”. Luther halusi kirkastaa Raamatun sanomaa, jonka mukaan ihminen pelastuu yksin armosta, uskosta Kristukseen. Tästä on uskonpuhdistuksessa kyse. Kaikkien oikeus on tulla kohdatuksi Jumalan rakkaudella, armolla ja anteeksiannolla. Se on evankeliumin viesti meille. Tulevan sunnuntain tekstien sanoin: ”Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea.”

Hanna Laakso

Laukaan seurakunnan kappalainen,

Joutsan kirkkoherravaaliehdokas

25.10.2023 06.00