Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 1.11.2023

Samuel (1).jpg

Kuvitellaan, että olet velkaa 100 miljoonaa euroa. Saat sähköpostissa laskun, jossa muistutetaan eräpäivän lähestyvän. Velkoja on velkomassa sinua, uhaten sinua vankeudella. Mikä on reaktiosi? Lähdetkö karkuun, väitätkö velkojalle ettet ole velassa vai pyydätkö armoa.

Jos tällaisessa tilanteessa sinulle kävisi niin onnellisesti, että velkojasi lupaisi antaa sinulle koko velan anteeksi, mitä tekisit? Eikö olisikin riemullista, että sait koko velan anteeksi. Voisiko käydä jossain tilanteessa kuitenkin niin, että sinulle muistuisi mieleen että kaverisi on velkaa sinulle 100 euroa? Antaisitko asian olla, unohtaisit velan vai alkaisitko kovistelemaan kaveriasi, jotta hän maksaisi tuon 100 euron velan?

Velka on yhtä kuin rikkomuksemme eli syntimme. Jeesuksen esittämässä vertauksessa kuvataan ihmistä Jumalan edessä. Aatami ja Eeva lankesivat syntiin syntiinlankeemuksessa ja siitä lähtien synti on ollut läsnä maailmassamme. Kukaan meistä ei voi kehuskella synnittömyydellä. Jeesus vertaa tätä syntitaakkaa niin suureksi, että sitä ei ikinä pysty maksamaan takaisin. Jeesus oli viaton sijaiskärsijä, joka kärsi rangaistuksen meidän syntiemme tähden. Hän maksoi syntivelan puolestamme.

Jeesuksen kautta tie Jumalan luokse on auennut. Jeesuksessa me voimme saada syntimme anteeksi.

Esimerkissä on kuvattu myös totuus siitä pitääkö meidän antaa toisillemme anteeksi. Pitää. Tämä on Jumalan säätämä asia. Toinen ihminen ei pysty niin suuresti rikkomaan sinua vastaan, etteikö sitä pitäisi antaa anteeksi. Jumala antaa Jeesuksen kautta anteeksi KAIKKI meidän väärät tekomme, motiivimme ja aikeemme, kaikki syntimme. Onko meillä siten oikeutta olla antamatta anteeksi meitä loukanneelle?

Vaikka saamme synnit anteeksi, meidän ei pidä elää jatkossakaan miten sattuu. Meitä kehoitetaan elämään elämämme niin että se tuottaa kunniaa Jumalalle. Meidän elämämme tulisi olla pyhää ja nuhteetonta. Emmehän me siihen omassa voimassa kykene, mutta Jumalan Pyhä Henki tekee meissä muuttavaa työtään.

Kristillisen seurakunnan tuntomerkkinä on se, että ihmiset rakastavat toisiaan. Rakkauteen ei kuulu anteeksiantamattomuus ja katkeruus. Seurakunnan ulkopuolelta ei haluta liittyä riitelevään joukkoon.

Ajattele nyt jotakuta, jolle et ole antanut anteeksi. Tee tahdon päätös, anna hänelle anteeksi. Voit pyytää tähän voimaa Jumalalta. Tämä voi olla myönteisen prosessin alku elämässäsi. On myös hyvä rukoilla, että hän joka on sinua vastaan rikkonut ottaa vastuun teostaan. Jumala antakoon voimaa ja rakkautta elämääsi.

 

Samuel Mäkinen

Oriveden seurakunnan kappalainen,

Joutsan kirkkoherravaaliehdokas

1.11.2023 06.00