Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 10.1.2024

rukous.jpg

Katso salaisuuteen

Kirkkovuoden aiheissa siirrymme Jeesuksen lapsuudesta hänen julkisen toimintansa alkuun. Jeesus kutsuu ihmisiä näkemään Jumalan suuria tekoja ja tuleva sunnuntai onkin nimeltään "Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa".

Miten se voima näkyy? Moni meistä mielellään käskyttäisi Jumalaa tekemään sitä ja tätä, mikä olisi mielestämme oikein. Siis että salamat ja ukkoset iskisivät sinne, minne haluamme, ja aurinko paistaisi lempeästi niille, jotka sen mielestämme ansaitsevat. Ihminen olisi kuin käsikirjoittaja kaikkeen, mitä Jumalan pitäisi tehdä.

Ei pidä käsittää väärin. Toki on oikein rukoilla rauhaa, turvaa ja apua kaikille ja erityisesti sotien keskelle. Rukoilemaan Raamattukin kehottaa. Jospa kuitenkin muistamme, että juuri meidän itsemme tehtävänä on sopia riidat, rakentaa rauhaa sekä suojella ja auttaa tarvitsevia. Niin houkuttavaa kuin onkin vain huokailla, miksei Jumala auta ja tee jotain, minun ei pidä ulkoistaa omaa vastuutani.

Ulkomuististakin löytyy paljon Raamatun esimerkkejä voimateoista ja ihmeistä. Evankeliumin keskiössä on kuitenkin Vapahtaja, jossa Jumalan rakkaus meille ilmestyy. Luukkaan 4. luvussa Jeesus kertoo tehtävästään näin:

"Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta."

Meille köyhille julistetaan hyvä sanoma, siinä on elämäni suurin ihme ja salaisuus. Hän muuttaa köyhyytemme rikkaudeksi ja sokeutemme näkemiseksi. Uskon ytimessä eivät ole ihmeteot, vaan armo, johon saan Jeesuksen ansiosta turvata. Jeesuksen julistus on vastaus odotukseen, joka on istutettu sisimpäämme. Ulkoisista olosuhteista riippumatta, tieten tai tietämättämme, tarvitsemme Vapahtajaa. Silloinkin, kun ei sitä kaipuuta vielä itsessään tunnista.

Jos minä sokea olen saanut näön, mitä voin nähdä? Toivottavasti vähemmän roskaa veljeni silmässä, vähemmän syitä tuomitsemiselle ja katkeruudelle, mutta enemmän sitä, miten olemme jokainen armon osallisuuteen kutsuttuja.

Jouni Vaaja

10.1.2024 10.06