Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 17.1.2024

käsi kädessä.jpg

JEESUS HERÄTTÄÄ USKON

Sairaitten parantaminen. Pahojen henkien karkottaminen. Saarnaaminen. Siinä Jeesuksen keinot sunnuntain evankeliumin, Mark.1:29.39, mukaan uskon herättämiseksi.

Vuorossa on 3.sunnuntai loppiaisesta ja aiheena Jeesus herättää uskon.

Siis ensimmäiseksi. Hän paransi sairaita. Raamatussa on kehotuksia rukoilla sairaitten puolesta. Sinunkin puolestasi!

Toiseksi. Jeesus karkotti pahoja henkiä ihmisistä. Raamatussa todetaan yksiselitteisesti, että pahoja henkiä on ja ne jopa asettuvat ihmiseen asumaan. Jeesus ajoi ne pois.

Kolmanneksi. Jeesus sanoi, että hänen on saarnattava myös naapurikylissä. Raamatussa puhutaan siitä, miten Jumalan sanan saarna saa aikaan uskon. Paavalikin kirjoittaa, että usko tulee kuulemisesta.

Tuo viimeksi mainittu eli sanan saarna on hyväksytty, mutta nuo kaksi muuta on kyseenalaistettu, jopa torjuttu nykyaikaan kuulumattomina.

Kastekaavassa ovat joka tapauksessa sanat: ”Armollinen Jumala on Poikansa Jeesuksen Kristuksen tähden vapauttanut sinut synnin, kuoleman ja pahan vallasta”. Sanat ”pahan vallasta” viittaavat johonkin muuhun kuin syntiin tai kuolemaan, koska ne mainitaan edellä.

Ehtoollisen yhteydessä puhutaan terveeksi tekemisen lahjasta. Siinä Jeesus Kristus koskettaa sairastavaa ihmistä konkreettisella tavalla.

Miksi me emme kuitenkaan usko ja luota siihen, että Jeesus tänäkin aikana parantaa sairauksista ja myös vapauttaa pahoista, ihmistä riivaavista hengistä? Emme tarvitse suuria, julkisia, äänekkäitä joukkokokouksia. Enkä kuvittele Jeesuksenkaan sellaisia meiltä odottavan. Päivän evankeliumissa Hän meni yhteen tavalliseen kotiin ja toimi siellä. Olisikohan nyt vuorossa sinun kotisi, johon Jeesus saa tulla ja jossa Hän parantaa jonkun eli vapauttaa sairaudesta sekä pahan vallasta? Sellaista meillä on lupa odottaa jättäen kuitenkin Hänen päätettäväkseen, mitä Hän meille antaa. Jos ei sairaudesta parantumista, niin kenties Hän antaa uskon, minkä varassa voimme jatkaa elämämme matkaa.

Matti Kallioinen

17.1.2024 06.00