Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 24.1.2024

kivet.jpg

Kristillistä tasajakoa tekemässä

Tehdäänkö kristillinen tasajako? Näin äitini sanoi, kun hän valmisti meille lapsille jälkiruuaksi suklaavanukasta ja tasasi sen kolmeen samanlaiseen lasikuppiin. Me lapset vahdimme silmät kovana, että suklaan rajapinta oli yhtä korkealla joka kupissa. Jos se ei ollut, niin syntyi meteli. Jokaiselle yhtä paljon, sitäkö on kristillinen tasajako? Ei, vaan se on tasajako. Mikä tekee tasajaosta kristillisen?

Kristillinen tasajako tehdään huomioiden lähimmäisen tarpeet ja elämäntilanne. Kun pottia jaetaan, huomioidaan heikoin ja apua tarvitsevin suuremmalla osalla kuin hyväosainen jaettiinpa sitten maallista tai hengellistä hyvää. Hyvinä aikoina, kun pottia riittää jaettavaksi, kristillinen tasajako on helppo tehdä. "Ajat ankeimmat selvittää, kuka viereesi jää," lauletaan laulussa. Lopulta tiukat ja ankeat ajat näyttävät sen, onko tasajakomme kristillinen.

Ensi sunnuntain otsikko Ansaitsematon armo pysäyttää meidät kirjaimellisesti armon alle. Otsikossa on sanottu kaksinkertaisesti sama asia, sillä armo jo itsessään tarkoittaa, että sitä ei voi ansaita. Pyhän evankeliumi-teksteissä punnitaan kristillisen tasajaon toteutumista armon ja palkan sekä armon ja ansion näkökulmasta. Oliko oikein, että eri mittaisista työpäivistä saatiinkin täsmälleen sama palkka (Matt 20:1-16)? Millainen palkka Jeesuksen seuraajaa odottaa (Matt 19:27-30)? Mitä voi vaatia siitä, että tekee velvollisuutensa (Luuk 17:7-10)? Jos tilillemme kilahtaisi palkka kristillisen tasajaon periaatteen mukaisesti, niin mitä se mahtaisikaan olla!

Lienee varmaan niin, että Jumalan toimintaa voi huonosti kuvata palkan käsitteellä. Pelastuminen ilman ansioita, yksin Jumalan armosta ja Kristuksen täytetyn työn tähden on ollut ja on vaikea läksy niin yksityisille kristityille kuin kristillisille kirkoille. Sama pelastus kuuluu niin koko elämän mittaisen uskonkilvoittelun helteen ja pakkasen kestäneelle, kuin viime hetkellä ristillä kääntymykseen tulleelle ryövärille. Armo ylittää viimeisen rajan, kun muunlaiset tilipussit jäävät tänne. Armo riittää.

Annukka Nuto

Rovasti

24.1.2024 09.27