Hartauskirjoitus 7.2.2024

Yksinäisyys satuttaa

Kuvassa nuori, joka pitää kädestä kiinni mielikuvitus ystävää. Teksti: Tee ystävästä totta.

Yksinäisyys näkyy arjessani eniten koulussa. Ei vain ole ketään kenen kanssa viettäisin aikaa, en puhu kenellekään, ellei pidä tehdä pari- tai ryhmätöitä. Koulun jälkeen jotkut saattavat olla vielä kavereidensa kanssa, mutta minä en voi tehdä niin. Yksinäisyys vie motivaatiota jaksaa olla koulussa.” -Nuori, 17v.

Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Pitkittyessään se voi tuoda mukanaan mielenterveysongelmia sekä opiskeluiden keskeyttämistä.

Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 % kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää. Yksinäisen tai pakolaiseksi joutuneen nuoren tulevaisuus voi näyttää synkältä. Nuoresta itsestään saattaa tuntua, että vaihtoehtoja ei ole. Mutta jos nuori saa apua, mahdollisuudet hyvään tulevaisuuteen kasvavat merkittävästi.

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen avulla halutaan auttaa nuoria, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla.

Yhteisvastuu on vuosittain toteutettava hyväntekeväisyyskeräys, jossa kerätään rahaa sekä kehitysapuun ulkomaille että kotimaahan.

Tänä vuonna kotimaan lahjoitukset ohjataan HelsinkiMission valtakunnalliseen School to Belong - ohjelmalle, jossa autetaan oppilaitoksia vähentämään yksinäisyyttä ja lisäämään yhteisöllisyyttä.

Seurakuntaamme jää n. 20% keräämästämme tuotosta ja se miten tuotto meillä käytetään saavat päätettäväkseen nuorten vaikuttajaryhmä, joka tänä keväänä perustetaan seurakuntaan.

Laskiainen lasketaan. Paaston aika alkaa. Messias on matkalla. Paaston aika alkaa.” -lauletaan Lasten Virressä.
Laskiaisesta laskeudutaan paaston aikaan, joka kestää pääsiäiseen saakka. Paastota voi monin tavoin. Haastankin sinut herkkupaastoon, jossa jätät kahvipullan tai suklaalevyn ostamatta ja lahjoitat sen summan Yhteisvastuulle.

Tee kaverista totta. Tee avusta totta. Lahjoittamalla autat!

Annika Oksanen
nuorisotyönohjaaja

Tässä suora linkkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä sähköiseen lahjoittamiseen.

Voit lahjoittaa myös MobilePay 12810

Keräyslupa RA/2020/639