Hartauskirjoitus 5.6.2024

kaste.jpg

SEURAA MINUA

Syntymä on ihmeellinen asia. Syntymä äitimme kohdusta ei jää ainoaksi syntymäksemme. Ensimmäisen kolmen ikävuoden aikana lapsesta kasvaa tahtova, tunteva ja kokeva persoonallisuus. Puhutaankin ihmisen psykologisesta syntymästä, joka vastasyntynyttä katsellessa kuulostaa melkoiselta ihmeeltä. On tärkeää huomata, että kuten biologinen syntymä, psykologinenkaan syntymä ei luonnistu ihmiseltä yksin. Ilman toista ihmistä, ilman toisen ihmisen hoivaa ja huolenpitoa ihmisestä ei kasva ihmistä.

Sitten on vielä kolmas syntymä. Hengellinen syntymä lienee yhtä vaikea ymmärtää kuin muutkin syntymät. Ja ihmiset suhtautuvat siihen eri tavoin. Yhtä kaikki meille on annettu kaikki hengellisen syntymän tykötarpeet kasteessa. Vanhempiensa lapseksi syntynyt ihminen syntyy näet kasteessa Pyhän Hengen voimalla uudestaan, nyt Jumalan lapseksi. Ja meille lisätään: seuraa minua. Kasteeseen liittyy siis kutsu. Jumala kutsuu meidät omaan perhepiiriinsä.

Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesus kutsui ihmisiä seuraansa. Eri syistä johtuen kaikki ihmiset eivät kuitenkaan halunneet lähteä. Jeesuksen kutsu oli aika lyhyt ja selkeä: "Seuraa minua." Ehkä kysymyksen kuulleet eivät ymmärtäneet, että kysymys ja erityisesti siihen liittyvä vastaus oli Jeesukselle tärkeä.

Ja tuolla Jeesuksen seuraamisella on monta ulottuvuutta. Ensinnäkin se on hänen armonsa ja rakkautensa varassa elämistä. Luottamusta siihen, että Jeesus kulkee meidän edellämme ja ohjaa elämämme suuntaa. Toiseksi Jeesuksen seuraaminen on Jumalan työtoveruutta. Me toimimme Taivaan Isän käsinä ja jalkoina tässä maailmassa. Meidät lähetetään sekä tekemään hyvää, että myös puhumaan hyvää. Samalla meidät lähetetään viemään viestiä siitä, että Jumalan kutsu koskee kaikkia. Taivaan valtakunta on tarkoitettu jokaiselle meistä.

Hanna Laakso

Joutsan seurakunnan kirkkoherra