Uutisia

Lue hartauskirjoitus

8.3.2018 13.30

Nälkä

Ensi sunnuntai on neljäs paastonajan sunnuntai. Tätä päivää kutsutaan myös leipäsunnuntaiksi. Se on ikään kuin taukopaikka pitkällä paaston vaelluksella, antaen esimakua pääsiäisestä.

Sunnuntain tekstissä apostoli Johannes kertoo tilanteesta, jossa Jeesus on opettamassa Kapernaumin synagogassa. Jeesus lausuu arvoitukselliset sanat: ”Minä olen elämän leipä. Joka syö tätä leipää, elää ikuisesti.” Sanat herättivät hämmennystä kuulijoitten keskuudessa. Hämmentäviltä ne kuulostavat tänäkin päivänä.

Viisas ihminen on vuosisatoja koettanut ratkaista maailman nälkäongelmaa, silti liian moni jää ilman jokapäiväistä leipää. Ihminen on vuosisatoja tiennyt, että kohtuus on hyväksi, silti moni nääntyy ylenpalttiseen mässäilyyn ja kuluttamiseen. Askel tietämisestä tekoihin on pitkä.

Jumala on asettanut ihmiseen elämän nälän. Se vie eteenpäin kohti uusia kokemuksia, tavoitteiden saavuttamista, avaa mahdollisuuksien ovia ja innoittaa suuriin tekoihin. Se siivittää tietä vastoinkäymisten läpi antaen rohkeutta ja toivoa yrittää uudelleen. Elämän nälän kadotessa ote herpoaa ja liike pysähtyy. Masennuksen kokenut tietää miten hartaasti on vaalittava pienintäkin sisimmän liikahdusta, joka ilmaisee elämän halua.

Jumala on asettanut ihmiseen elämän merkityksen etsimisen nälän. Halu ymmärtää syvästi mikä on kaiken tämän tarkoitus, halu käsittää miksi ihminen vaeltaa vain hetken täällä, on joskus piinaavaa. Sielu kaipaa yhteyttä Luojaansa.

Jeesus tuntee ihmisen nälän. Hän antaa itsensä meille ravinnoksi, jotta voisimme ymmärtää, tulla ravituiksi ja pääsisimme yhteyteen. Jeesuksen merkilliset sanat: ”joka syö tätä leipää, elää ikuisesti”, tulevat ehtoollisessa todeksi, Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Se on syntien anteeksiantamuksen, sovituksen ja lunastuksen ateria. Ehtoollisessa annettu elämä on mysteeri, johon ihmisjärki ei riitä. Jumala suuri, ihminen pieni. Elämän leivän saa ottaa uskossa vastaan, lahjana.

 

 

Nina Siitari

diakoni     

Joutsan evankelisluterilainen seurakunta

« Uutislistaukseen