Uutisia

Lue hartauskirjoitus

3.10.2018 06.00

Usko ja epäusko

 

Eräässä TV:n keskusteluohjelmassa nuori mies kertoi elämän muutoksestaan. Koulunkäynti oli mennyt pieleen ja hän oli sortunut päihteisiin. Tästä kriisistä hän oli selvinnyt löydettyään syyn epäonnistumisiinsa: hän oli alkanut luulemaan olevansa ihminen, joka ei kykene onnistumaan. Hän päätti muuttaa elämänsä suuntaa. Vähitellen hän alkoi luottaa itseensä ja toimia sen mukaan, että voi onnistua elämässään. Haastatteluhetkellä hän oli vapaa päihteistä ja opiskeli yliopistossa. Hänen mielestään olennaista muutoksessa oli hänen itseohjautuvuutensa eli se, että hänen tulee uskoa siihen ja toimia sen mukaan, mitä hän sisimmässään pitää oikeana riippumatta siitä, mitä muut hänestä sanovat.

Ensi sunnuntain aihe on: usko ja epäusko. Hebrealaiskirje (11:1) määrittelee uskon: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä”. Vuoden 1938 käännös kertoo saman näin: ”Usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautumista sen mukaan, mikä ei näy”.

Vaikuttaa siltä, että tänä päivänä ei ole oikein muodissa olla kristitty. Vaikka vähän uskonnollisia oltaisiinkin, niin sitten ollaan vain henkisiä. Silloin kuitenkin unohtuu se, mikä kristillisessä uskossa on olennaista: usko Jeesukseen.

Ensi sunnuntain evankeliumi (Joh.7: 40 - 52) kertoo monista uskonnollisista ihmisistä, jotka eivät uskoneet siihen, että Jeesus on Jumalan Poika, vaikka liikkuivatkin Jeesuksen seurassa. He näkivät vaivaa mitätöidäkseen muidenkin uskon. Oli myös niitä, jotka eivät kieltäneet Jeesuksen jumaluutta, vaikka heitä sen vuoksi halveksittiin. He olivat havahtuneet ko. totuuteen omien kokemustensa vakuuttamina. Jeesusta kiinni ottamaan lähetetyt miehet eivät pidättäneet Häntä siksi, että ”yksikään ihminen ei ole puhunut sillä tavoin kuin hän”. Nikodeemus, joka oli yöllä salaa mennyt keskustelemaan Jeesuksen kanssa, rohkeni nyt avata suunsa ja todeta: Eihän meidän lakimme mukaan ketään voi tuomita ennen kuin on kuultu häntä ja otettu selville, mitä hän on tehnyt. Jeesus lupaa: Joka tahtoo noudattaa Hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani (Joh.7:17).

 

Tuula Leppämäki

kirkkoherra

« Uutislistaukseen