Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

19.12.2018 08.39

Sana sunnuntaiksi

ODOTETTU LAPSI

4.adventtisunnuntain evankeliumi on aiemmin ollut yhtenä joulupäivän evankeliumeista.  Siinä on puhe Joosefista, Marian sulhasesta ja hänen aikomuksistaan sekä aikomusten peruuttamisesta (kerroin tämän siksi, kun ajattelin, että jokainen sanan sunnuntaiksi-lukija ei etsi Raamattua lukeakseen tekstin).

Joosef aikoi hylätä morsiamensa ja lapsen, jota morsian eli Maria odotti. Tuollaisia hylkäämisiä on sen jälkeen ja sitä ennen valitettavasti tapahtunut monien morsianten ja lasten kohdalla. Joosefin tapauksessa onneksi enkeli puuttui asiaan ja esti aikeen toteuttamisen.  On hämmästyttävää, että Joosef otti täydestä yöllä näkemänsä unen.  Aina unia ei tule ottaa täydestä, mutta tuossa tilanteessa täydestä ottaminen osoittautui oikeaksi päätökseksi.  Joosef kuuli unessa enkelin sanat: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi. Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä. Hän synnyttää pojan, ja sinun tulee antaa pojalle nimeksi Jeesus, sillä hän pelastaa kansansa sen synneistä.”  Joosef ei hylännyt morsiantaan.

Kun Johannes Kastajan äiti Elisabet odotti lasta, enkeli sanoi aviomies Sakariaalle: ”Vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan”. Joosefille puhuessaan enkeli ei käyttänyt sanaa ”sinulle”. Hyvä niin!! Syntyvä lapsi ei ollut Joosefin eikä muunkaan miehen aikaansaannos. Sellaisena Hän ei olisi nimensä mukainen, Jeesus eli meidän pelastajamme.

Pyhän Hengen aikaansaama syntymä on ihmisjärjelle käsittämätön. Niinpä valitettavasti moni pappissäätyynkin kuuluva siihen kompastuu ja syyllistyy Joosefin alkuperäiseen aikomukseen eli hylkää lapsen, jonka Maria synnytti. Toivon mukaan sinä, tämän lukija, et kuulu noihin hylkääjiin, sillä sillä on vakavat ja ikävät seurauksensa, kun ajatellaan edessä olevaa iäisyyttä. Jeesuksen vastaanottamisella puolestaan on mitä parhaimmat seurauksensa iäisyyttä ja jopa tätä maanpäällistä elämää ajatellen. Tuota jälkimmäistä sinulle näin joulun alla toivottaen

Matti Kallioinen

rovasti Leivonmäeltä