Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

9.1.2019 06.00

Sana sunnuntaiksi

Älä nyt vastustele!

Johannes Kastaja oli erikoinen julistaja. Hän pukeutui ja söi yksinkertaisesti. Puhetaidon konsteja hän ei tuntenut, vaan saarna oli kohti käyvää: ”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!” Väkeä tungeksi Jordan-virralle ja monet tunsivat piston sydämessään. Jotka uskoivat, kastettiin. Johannes tiesi paikkansa pelastushistoriassa: ”Minä kastan teidät vedellä parannukseen, mutta minun jälkeeni tulee toinen, joka on minua väkevämpi. Hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella.”

Kun Jeesus saapui kasteelle, Johannes häkeltyi. ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!” Kun hän nyt sai katsella luvattua Vapahtajaa, oli entinen rohkeus kadoksissa. Jeesus rohkaisi Johannesta: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” Jeesuksen julkinen toiminta alkoi kasteesta. Näin toteutui profetia: ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista.” (Jes. 61:1)

Kun Jeesus nousi vedestä, taivaat avautuivat, Pyhä Henki laskeutui Jeesuksen ylle kyyhkysen muodossa ja taivaasta kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.” Kasteessa on läsnä kolmiyhteinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. Hänen nimeensä kastetaan kristityn kodin lapsi seuraamaan Jeesusta.

Kaste on lahja, jota varten meidän ei tarvitse osoittaa viisauttamme tai ansioitamme. Tämän lahjan monet vanhemmat nykyään kieltävät lapsiltaan, ikävä kyllä. Suostummeko Jumalan palveltaviksi vai vastustelemmeko Johanneksen tavoin silloin, kun kaikki menee yli ymmärryksen? Ei kannata vastustella, vaan seurata Jumalan vanhurskasta tahtoa. Kasteeseen liittyy lupaus: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

Harri Hautala

tohtoriopiskelija