Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

30.1.2019 06.00

Sana sunnuntaiksi

Hyvää Kynttilänpäivää!

 

Viime aikoina olemme kuulleet uutisia luonnon katastrofien aiheuttamasta tuhosta. Vielä ahdistavampaa on kuunnella uutisia tuhosta, jonka ihminen itse on saanut tietoisesti aikaan. Tiedotusvälineet tuovat maailman kärsimyksen lähellemme.

Ensi sunnuntaina on Kynttilänpäivä. Luemme Raamatusta (Luuk.2: 22 - 33), kuinka Simeon ottaa Jeesus - lapsen käsivarsilleen. Samalla kun vanha mies tuntee iloa pienestä pojasta, jonka kohtaamista hän on odottanut pitkään, hän profetoi Jumalan Hengen vaikutuksesta: Tämän lapsen kautta tulee pelastus koko maailmaan.

Sanalla pelastus tarkoitetaan kreikan kielessä pelastusta äkillisestä hengenvaarasta, sodasta tai merihädästä jne., avun saamista vaikeassa oikeudellisessa tilanteessa ja lääkärinapua sairaudessa sekä onnellista paluuta kotiin, kun matkan vaarat ovat ohi. Sana tarkoittaa myös suojaa, varjelua, armahdusta, hyvinvointia, terveyttä, menestystä ja ihmisen persoonallisuuden sekä hänen luonteenomaisten ominaisuuksiensa säilymistä. Kristillisessä uskossa pelastus merkitsee Jeesuksen lahjoittamaa syntien anteeksisaamista ja pääsyä ikuiseen elämään Jumalan luokse.          

Jeesus on osoittanut meille syntymällään ja ristinkuolemallaan, että Jumala on empaattinen, myötätuntoinen. Hän ei jää passiivisena kauhistelemaan maailman pahuutta ja ihmisten kärsimystä. Hänellä on tahto ja valta puuttua siihen. Usein Jumala välittää hyvä tahtoaan ihmisten kautta. Siihen Jeesus antaa Pyhän Hengen kautta voimaa, viisautta ja rakkautta.

Katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen paetessaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta, kun koulunkäynti keskeytyy. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat koulunkäyntiä, kun perheet joutuvat muuttamaan veden ja tuoreen laidunmaan perässä.

Ensi sunnuntaina avataan yhteisvastuukeräys. Tämän vuoden keräyksellä tuetaan lasten ja nuorten koulutusta Suomessa ja ulkomailla. Keräys on yksi tapa välittää Jumalan rakkautta maailmaan.

 

Tuula Leppämäki

Kirkkoherra

Joutsan ev.lut. srk