Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

10.4.2019 06.00

Kristus antoi itsensä uhriksi

 

Minkälaiset olisivat juhlat tänä päivänä, joihin ihmiset läheltä ja kaukaa tulisivat juhlimaan ja rukoilemaan Jumalaa siinä määrin, että tuntuisi sille, että ”koko maailma” on mukana. Näin kuvataan Johanneksen evankeliumissa, kun Jeesus saapuu juhlille, ja melko vaatimattomasti, nuorella aasilla ratsastaen.

Meidän ajan valtiaat matkustavat lentosaattueissa. Turvamiesten ihmiskilvet juoksevat panssaroitujen autojen ympärillä; he ovat valmiita antamaan henkensä johtajansa puolesta. Jeesuksen kulkupeli oli aasi. Näyttäviä vaunuja olisi löytynyt tuohonkin aikaan.

Tämän päivän hallitsijat uhoavat toisilleen tuhoamisvoimallaan. Myös Vanhan testamentin Jumala opasti ja varusti omiaan tappamaan vihollisheimoja. Meno kuulostaa vaikkapa Tuomarien kirjassa samalle kuin tuolla alueella nykyäänkin - päitä lentää. Ja sitten tulee Jeesus, joka ei kersku eikä tapa, vaan toimii juuri päinvastoin: hän herättää kuolleet henkiin. Siksi ihmiset huusivat kaupunkiin aasilla köpöttelevälle miehelle hoosianna, pelasta meidät.

Mikä Jumalaan oikein meni? Miksi entinen kovan linjan toimija kääntyikin hellyttämään ihmisiä hyvyydellään? Jeesus oli osoittanut, että hän voi antaa elämän, palauttaa elämän ja herättää kuolleista. Muut maailman valtiaat eivät tähän kyenneet, eivät silloin eivätkä nyt. Kukaan heistä ei astu panssaroitujen autojen sisältä ulos ja anna itseään uhriksi, jotta toisilla olisi hyvä elämä. Kristus teki sen, ja muistuttaa meitä, että jos emme kadota elämäämme, emme sitä löydä. 

Kirsi Pohjola

seurakuntapappi