Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

3.7.2019 06.00

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle.

Sana sinulle

4. sunnuntai helluntaista

Luuk. 15:1-10

Osakesijoittamisen tärkein nyrkkisääntö kuuluu: ”Anna voittojen juosta ja katkaise tappiot lyhyeen.” Hyviä sijoituksia ei ole syytä myydä pois, vaan kannattaa nautiskella niiden tarjoamasta osinkovirrasta ja pitkäaikaisesta arvonnoususta. Mikäli huomaa tehneensä huonon sijoituksen, kannattaa virhe tunnustaa itselleen avoimesti ja myydä tappiolle luisunut arvopaperi pois salkusta mahdollisimman nopeasti kokonaistuottoa pilaamasta. Yksittäiset virheelliset investoinnit ovat hyväksyttäviä ja inhimillisiä, kunhan sijoitettu kokonaispääoma säilyy voitollisena.

Jeesus kääntää pörssin business-logiikan päälaelleen. Hänen arvoasteikossaan jokainen yksilö on tärkeä. Ketään ei jätetä joukosta. Yksikin laumasta eksynyt lammas on liikaa. Yhtä vaivaista tipahtanutta kultarahaa etsitään kauan ja hartaasti.

Modernin portfolioteorian mukaan on syytä olla hyvin tyytyväinen, mikäli 99 sijoituskohdetta sadasta osoittautuu voitolliseksi. Tällöin yhden epäonnistumisen perään ei ole syytä jäädä itkemään. Huono sijoitus myydään nopeasti pois ja unohdetaan. Jatketaan onnistuneiden kanssa matkaa iloiten ja rauhassa eteenpäin. Kokonaisuus ratkaisee, eivät yksittäiset epäonnistumiset.

Toisin on taivaallisessa pörssikaupassa. Jeesus on salkunhoitaja, joka on ostanut ja maksanut jokaisen arvopaperinsa omalla verellään. Yksittäinen investointi ei ole vain paljas numero tai vähäinen rivi arvo-osuustilillä, joka voidaan suhdanteiden heilahdellessa unohtaa. Jeesuksen kirjanpidossa harjoitetaan tappioiden minimointia, ei voiton maksimointia. Tuottavat ja hurskaat tähti-sijoitukset saavat lojua salkun perukoilla ja ylistellä rauhassa keskenään. Huonoinkin talvivaara voi Jeesuksen omistuksessa kääntyä lopulta voitolliseksi. Sillä sijoitusperiodina on ikuisuus.

Esa Mangeloja
Kirjoittaja on takapenkin fariseus ja taloustieteen dosentti

 

Lähde: www.evl.fi