Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

28.8.2019 06.00

VERTAA JA VALITSE

 

Useimmiten on tarpeellista vertailla eri vaihtoehtoja, kun suorittaa tärkeää ja erityisesti taloudellisesti suurta hankintaa. Vertailuja on myös syytä ja jopa pakko tehdä, kun valitaan henkilöä johonkin tehtävään. Tuossa tilanteessa usein vaikuttaa se, millaisen kuvan annamme itsestämme valintaa suorittaville. Se kuva voi olla aivan ratkaiseva valitsijoiden näkökulmasta, kun lopullinen valinta suoritetaan.

Ensi sunnuntain evankeliumissa (Luuk.18:9-14) on paljolti kyse viimeksi mainitun tapaisesta vertailusta ja valinnasta.

Temppeliin rukoilemaan tullutta fariseusta (juutalaisen uskonnolliskansalliseen puolueeseen kuulunut sääntöjen tiukka noudattaja) kunnioitettiin kansan keskuudessa, kun taas publikaania (vieraan vallan alaisuudessa työskentelevä tullimies, joka usein harjoitti vääryyttä) halveksittiin. He myös tiesivät, että näin oli. Jumala näki heidät kuitenkin eri tavalla.

Jumalan suorittama valinta näiden ”taivaspaikan hakijoiden” kohdalla yllätti. Se, jolla oli ansioita, hylättiin ja se, jolla ei niitä ollut, valittiin. Fariseuksen virhe oli, että hän vertasi itseään toisiin ihmisiin. Publikaanin ”ansio” oli, että hän vertasi itseään Jumalaan.

Meidänkin tulisi katsella toisiamme ja itseämmekin eri tarvoin kuin olemme tottuneet. Eli nähdä mielestämme ”kakkosluokan” kansalaisessa Jumalan suuresti arvostama ihminen. Voi olla, että juuri sinä olet sellainen ihminen, muiden ohittama, halveksima tai ainakin itsesi sellaiseksi tunteva. Jumalan edessä armollisuutta rukoilevana tilanne kohdallasi muuttuu radikaalisti. On suurenmoista olla Jumalan arvostama välittämättä siitä, mitä ihmiset meistä sanovat. Fariseusten tapaisillakin on toivoa, kun näkevät itsensä Jumalan silmin.

Jeesuksen tämänkertaisen vertauksen ydin joidenkin raamatunselittäjien mukaan oli kehotus asettua todelliseen yhteyteen Jumalan kanssa, kuten publikaani teki. Se olisi hyvä valinta jokaiselle meistä. Onnellinen ”publikaani” on parempi olotila kuin onneton ”fariseus”!

 

Matti Kallioinen