Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

30.10.2019 06.00

Pyhäinpäivä vs. halloween

Pyhäinpäivän iltana hautausmaat täyttyvät kynttilöistä, jotka on sytytetty edesmenneiden omaisten muistoksi.  Kuolleiden läheisten muisteleminen ei kuitenkaan ole vain kristillinen tapa, vaan yleisuskonnollinen ilmiö, jota tavataan lähes kaikkien uskontojen piirissä.

Suomeen viime vuosikymmeninä rantautunut halloween pohjautuu muinaiskelttiläiseen sadonkorjuujuhlaan. Tunnetun symbolinsa juhla on saanut USA:ssa lokakuun aikana kypsyvistä kurpitsoista. Irvistelevä kurpitsalyhty on kalsea muistutus juhlan pakanallisesta luonteesta aaveineen ja noitineen. 

Pyhäinpäivää edeltävillä viikoilla media pursuilee ilmoituksia erilaisista halloween-tapahtumista päiväkodeista vanhusten palvelutaloihin marketeista puhumattakaan. Halloweenin kaupallistuminen ja muuttuminen leikkimieliseksi hassutteluksi ei suinkaan helpota kristittynä elämistä. Jos uskonasiat eivät ole olleet läsnä kodin arjessa, saattaa murrosikäiselle olla myöhäistä perustella, miksi hän ei voisi osallistua kavereiden kanssa halloween-naamiaisiin.

Kesän päättyminen ja elämän kuihtuminen luonnossa muistuttaa myös ihmisten kuolemasta. Ei ihme, että kansanuskontojen piirissä vainajien muisteleminen liittyi vuodenaikaisjuhlaan.  Ihmisen ”vuodenaikojen” päättävä kuolema on toisaalta luonnollinen asia, toisaalta täydellinen vastakohta, viimeinen vihollinen, iankaikkiselle elämälle.

Siunauksen yhteydessä vainajan omaisia usein lohdutetaan jälleennäkemisen toivolla. Tämä on tarpeellista sielunhoidollisesti mutta myös totta uskovien sukulaisten kesken. Raamatussa ei kuitenkaan puhuta omaisten kohtaamisesta kuoleman jälkeen.  Ehkäpä tämä johtuu siitä, että ihmisen toivon tahdotaan kiinnittyvän kuoleman voittajaan, Jeesukseen Kristukseen, ei kuolevaisiin ihmisiin.   Edesmenneen läheisen iankaikkinen osa ei ole tiedossamme. Voimme vain jättää hänet Herran käsiin luottaen Jumalan täydelliseen oikeudenmukaisuuteen ja armoon.

Pyhäinpäivä muistuttaa erityisesti marttyyreistä ja muista uskossa Jeesukseen kuolleista, jotka ovat kristityn esikuvia. Päivän evankeliumissa (Matt. 5: 1-12) kuvataan autuaita, pyhiä ihmisiä muun muassa hengessään köyhiksi, puhdassydämisiksi ja sellaisiksi, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano. Pyhäinpäivänä rukoilemme, että mekin saisimme olla sellaisia.

 

Juhani Räsänen

eläkepappi