Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

Elämän veden kaivolla

Ensi sunnuntai osuu Pyhän Henrikin muistopäiväksi (19.01.) ja se peittää alleen sunnuntain alkuperäisen aiheen ja evankeliumin (Joh 4: 5-26). Teksti on kuitenkin esiin nostamisen arvoinen; se vie meidät Sykar-nimisen kaupungin kaivolle. Kuumassa maassa vesi oli keskeinen asia ja kaivoista muodostui kuin luonnostaan kylien keskuksia. Kaivolle tultiin säännöllisesti, siellä tavattiin tuttuja ja vaihdettiin tärkeimmät kuulumiset. Monissa maissa, joissa ei ole meidän läntisen maailmamme kaltaisia vesijohtoverkostoja, tuo asia on edelleenkin niin. Lukemattomat ihmiset vaihtavat tänäkin päivänä kuulumisia kaivolla ja kantavat vettä kotiin.

Evankeliumissa ollaan Samarian maakunnassa, alueella jota kunnon juutalainen visusti karttoi. Jeesus on ohikulkumatkalla ja istahtaa helteessä kävelystä ja pitkästä matkasta uupuneena kaupungin kaivon reunalle ja lähettää opetuslapsensa ostamaan ruokaa. Kaivolla on hiljaista keskipäivällä eikä janoisella Jeesuksella ole astiaa, johon vettä voisi ammentaa kaivosta. Kuumimpaan aikaan väki ei liiku ja voisi olettaa, että ketään ei tulekaan.

Jonkin ajan kuluttua kuuluu askelten ääniä. Samarialainen nainen tulee hakemaan vettä. Hän on liikkeellä keskipäivän kuumimpaan aikaan, koska nimenomaan ei halua tavata ketään. Syynkin Raamattu meille kertoo: naisen henkilökohtainen elämä on aiheuttanut paheksuntaa kaupungissa, hänen seuransa ei ole toivottua. Tultuaan torjutuksi kerta toisensa jälkeen, nainen vapaaehtoisesti valitsee hiljaisen hetken. Vedenhakumatkasta ei kuitenkaan tullut aivan sellainen kuin hän oli suunnitellut. Hän tulee kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi. Kohtaamisesta alkaa keskustelu, jossa kumpikin antaa ja kumpikin saa. Jeesus saa vettä kaivosta ja nainen saa ikuisen elämän vettä.

Jeesus sanoi naiselle ja sanoo meille jokaiselle: ”Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä.” (Joh 4:13-14).

 

Annukka Nuto

Joutsan seurakunnan kappalainen

2020-01-15 06:00:00.0