Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

11.3.2020 09.54

Pahoja ja hyviä uutisia

Julkisuuden ilmatilaa hallitsevat huonot uutiset. Ehkä tämä johtuu siitä, että elämässä todellakin tapahtuu paljon pahoja asioita. Jostain syystä negatiiviset uutiset myös myyvät paremmin.  Ympäristön tila on huolestuttava, on köyhyyttä ja sotia. Lääketieteen kehityksestä ja eliniän pitenemisestä huolimatta moniin sairauksiin ei ole löydetty parannuskeinoa ja lopulta jokaisen ihmisen elämä päättyy kuolemaan. ”Ei elämästä selviä hengissä”, lauloi Juice Leskinenkin.

    Joidenkin maailmankatsomusten mukaan ihminen itsessään on hyvä, mutta olosuhteet – esim. epäoikeudenmukaiset yhteiskunnalliset rakenteet –   ovat syynä kärsimyksiin ja pahuuteen. Yhteiskuntaa parantamalla uskotaan voitavan muuttaa kaikki hyväksi. Tällaisen katsomuksen yksi ongelma on siinä, että se ei tunnusta ihmisen henkilökohtaista vastuuta omasta eikä toisten elämästä ja siirtää vastuun yhteiskunnalle.

    Kristillisen näkemyksen mukaan ihmisolemukseen sisältyy taipumus pahaan. Tämän tosiasian tunnustavat monet sellaisetkin, jotka eivät ehkä muuten hyväksy kristinuskon opetuksia. Historioitsija Herbert Butterfield on todennut, että niidenkin, jotka haluavat kieltää syntiinlankeemuskertomuksen naurettavana myyttinä, on pakko tunnustaa ihmiskunnan historian sujuneen syntiinlankeemuksen viitoittamana.

   Kristinuskon realistinen näkemys ihmisessä olevasta pahasta voi tuntua synkältä. Hyvä uutinen on kuitenkin siinä, että ihmiselle on mahdollista selvitä kärsimysten ja vastoinkäymisten keskellä.  Uskon herättämä toivo auttaa kestämään sairauksissa ja muissa elämän ongelmissa. Moni ihminen on saanut uuden elämän päihde- tai rikoskierteen jälkeen ja moni tavallinen ”julkihurskasta” elämää viettänyt mutta vailla tarkoitusta ollut ihminen on löytänyt elämälleen tarkoituksen.

    Kristinuskon hyvä sanoma on siinä, että voimme tulla Jumalamme eteen sellaisina kuin olemme, monin tavoin puutteellisina ja syntisinä ihmisinä mutta armahdettuina ja synnit anteeksi saaneina. Tämä on mahdollista Jumalan Pojan, Jeesuksen Kristuksen, käsittämättömän ihmiseksi tulon, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen seurauksena. 

   Paras uutinen on se, että elämästä selviää hengissä – iankaikkiseen elämään – uskon kautta. Usko on luottamusta Häneen, joka on voittanut kaiken pahan ja kuoleman vallan. Lähestyvä pääsiäinen muistuttaa ja kehottaa meitä pysymään tässä uskossa ja luottamuksessa.

Juhani Räsänen