Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

18.3.2020 10.47

”Missä sinä olet?”

Ihmisen sisimmissä elää kaipaus löytää rauha sielulle. Toisinaan tämä kaipaus herää vasta silloin, kun kaikki muut mahdollisuudet on jo käytetty. Kysymys herää vasta monen elämän käänteen ja umpikujan jälkeen: ”Missä sinä olet, Jumala? Miksi sallit tämän tapahtua? Oletko sinä olemassa?” Ihminen huhuilee Jumalaa läheisen hautakummun äärellä, työnsä menetettyään tai todettuaan, ettei maailman iloista ole tullutkaan elämään mitään pysyvää.

Ensi sunnuntain Vanhan testamentin lukukappale (1.Moos.3:8-15) kertoo syntiinlankeemuksen jälkeisestä hetkestä. Syntiin ja tottelemattomuuteen langennut Adam tunsi virheensä ja piiloutui Jumalalta. Rangaistuksen pelko sai Adamin pyrkimään mahdottomaan; pakenemaan Jumalaa. Jumalaa pakoileva ihminen kuuleekin Jumalan kutsun: ”Missä sinä olet?”

Ihminen, joka tuntee virheensä ja syyllisyytensä kaipaa hyväksyntää ja armahdusta. Tänäänkin Jumala kysyy rauhaa kaipaavalta: ”Missä sinä olet?” Usein emme kuule tätä hellää kutsua, kun elämän käännekohdissa syytämme Jumalaa. Kaislameren äärellä, vihollisjoukon saavuttaessa israelilaisia, Mooses oli vaiti, silti huusi sisimmissään. Jumala vastasi hänelle: ”Miksi huudat minulle?” (2.Moos.14:15) Hän kuulee hiljaisen huokauksemmekin ja pelastaa meidät, kuten israelilaiset faraon sotajoukolta.

Langenneelle Adamille annetaan lupaus Vapahtajasta: ihmiseksi syntyvä Jumalan Poika polkee rikki sielunvihollisen vallan. ”Tähän lupaukseen uskomalla Adam ja hänen jälkeen tulevansa ovat tulleet uskosta autuaaksi” (Martti Luther) Myös Jumalalle katkeroitunutta kutsutaan armon yhteyteen.

Jumala kutsuu ihmistä. Hän antaa valtakuntansa lähestyä, jossa rauhaa kaipaavalle tarjotaan kaikkien syntien anteeksiantamusta Jeesuksen nimessä ja veressä. Vaikka osanamme on Adamin tavoin tienata leipämme otsa hiessä, eivätkä koettelemuksetkaan lopu tässä ajassa, tuo evankeliumi katseltavaksemme armahtavan Taivaan Isän puoleensa kutsuvat kasvot.

Harri Hautala, Luhangan pappi