Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

24.6.2020 06.00

Autuas se, jonka synnit on pyyhitty pois 

Autuas se, jonka synnit on pyyhitty pois

Kesä on aikaa, jolloin suomalaiset vapautuvat. Lomalla töiden taakka putoaa harteilta ja voi ottaa kevyemmin. Jumala on luonut järjestyksen, johon kuuluu työn ja levon vaihtelu (KO 89). Nyt on mahdollista viettää aikaa perheen kanssa, mennä lasten kanssa huvipuistoon, mökille tai mummolaan. Nämä koko perheen yhteiset hetket ovat kultaisena muistona, kun lapset vähitellen kasvavat itse aikuisiksi. Kiitollisuus lapsuuden hetkistä on hyvä muistaa kertoa omille vanhemmille.

Kesäinen retki ei aina onnistu odotetusti tai sattuu mutkia matkaan. Poikkeuksellisen kevään vuoksi voi olla, ettei tänä kesänä olekaan varaa lähteä kovin kauas ja on tyydyttävä vaatimattomampaan retkeen, kuin oltiin talvella suunniteltu. Kokemuksesta tiedän, etteivät kauniit kokemukset vaadi suurta budjettia, tervehenkinen yhdessäolo on tärkeintä.

Ikävää sen sijaan on se, millaiseksi perheen kesäloma voi ajautua vanhempien välinpitämättömyyden vuoksi. Miten moni saa lapsuuden muiston vanhempien katkerasta riitelystä, tai siitä, miten humalaisia vanhempia piti hävetä. Tällaiset muistot tuskin tuovat kiitollista sanaa vuosien jälkeen. Virheisiin langenneelle kasvattajalle on tarjolla armahdus. Viinan lähteen sijaan Jumalan valtakunnassa ovat tarjolla avoimet lähteet kaikkea syntiä ja saastaisuutta vastaan.

Ensi sunnuntain psalmissa (32:1-2,5-8) kirjoittaja pukee parannuksensa kauniiseen muotoon: ”Autuas se, jonka pahat teot on annettu anteeksi, jonka synnit on pyyhitty pois. Autuas se ihminen, jolle Herra ei lue viaksi hänen syntiään ja jonka sydämessä ei ole vilppiä.” Jumala näkee meidän syntimme, myös ne, mitkä on tehty salassa ja mistä ei ole jäänyt kiinni. Syntinsä tunnustajalla on onnellinen osa: ”Joka ne tunnustaa ja hylkää, saa armon.” (Sananl. 28:13) Kristuksen seurakunnassa sinulle julistetaan raitista sanomaa: syntisi annetaan sinulle anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Anteeksiantaja on rakastava Vanhempi, sellaiseksi sinäkin saat kasvaa.

Harri Hautala, Luhangan pappi