Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

12.8.2020 06.00

Etsikkoaikoja

Sunnuntaina evankeliumissa puhutaan etsikkoajoista.  Jos joku ei ole tullut uskoon, niin silloin ihminen on hylännyt etsikkoaikansa.  Usein ajatellaan, että kun maailmassa on niin paljon pahaa, niin silloin Jumalaa ei ole olemassa.  On myös monia muita syitä, joissa melkeinpä haetaan selityksiä sille, että ei tarvitsisi uskoa.  Näin vähällä ei pitäisi vielä antaa periksi.  Kärsimyksillä ja koettelemuksilla on usein jokin merkitys, jota emme aina ihan heti ymmärrä.  Martti Luther selittää, että koettelemukset eivät ole meille ainoastaan tarpeellisia, vaan myös hyviä ja hyödyllisiä. Ilman niitä kulkisimme eteenpäin välittämättä Jumalasta ja kunnioittamatta häntä, emmekä pyytäisi häneltä apua.

Jopa Nasaretin kaupunki hylkäsi etsikkoaikansa.  Luukas kertoo, kuinka Jeesus meni Nasaretissa tapansa mukaan synagogaan.  Nasaretilaisen sanoivat: ”Eikö tuo ole sen Josefin poika?”  Hänen omansa torjuivat hänet.  Jeesus joutui toteamaan tuon hyvin tunnetun lauseen: ”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.”  Jeesus tiesi, että nasaretilaiset eivät uskoneet häneen.  He olivat kuulleet, että Jeesus oli tehnyt ihmetekoja naapurikaupungissa Kapernaumissa.  Nasaretilaiset vaativat Jeesukselta merkkiä: ”Tee täälläkin, omassa kaupungissasi, kaikkea sitä, mitä sinun kerrotaan tehneen Kapernaumissa.” Markuksen evankeliumi antaa vielä lisätietoa näin: ”Ihmisten epäusko hämmästytti häntä. Niinpä hän ei voinut siellä tehdä yhtään voimatekoa, vain muutamia sairaita hän paransi panemalla käden heidän päälleen.” 

Nasaretin asukkaat suuttuivat siihen, mitä Jeesus puhui.  ”Tämän kuullessaan kaikki, jotka olivat synagogassa, joutuivat raivon valtaan. He ryntäsivät paikaltaan, ajoivat Jeesuksen ulos kaupungista ja veivät hänet jyrkänteelle syöstäkseen hänet sieltä alas.  Kaupunki näet oli rakennettu vuorelle.  Mutta Jeesus kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa.”  Näin meidänkin aikanamme helposti käy. Kaikki ihmiset eivät halua edes kuulla puhetta Jeesuksesta. 

Erkki Viinikainen

Eläkepastori