Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

9.9.2020 10.06

Onnea etsimässä

Oletko sinä onnellinen ihminen? Kun onnellisuutta on tutkittu (ja me suomalaiset olemme tutkitusti onnellista kansaa) on todettu, että onni ei ole niinkään joku suuri onnenpotku tai muu yksittäinen iloinen asia elämässä. Onni on ennemminkin sitä, että asiat loksahtavat paikalleen ja ihminen tuntee olevansa omalla paikallaan ja perustyytyväinen siihen mitä on. Sellaista tyytyväisyyttä ei horjuta sekään, että jokin yksittäinen asia on joskus epätasapainossa.

Loppujen lopuksi on kai niin että jokainen vain itse voi määritellä omalta kohdaltaan sen, onko onnellinen. Onnellinen ihminen löytää myös kiitoksen aiheita läheltään. Onni on myös sitä että näkee ympärillään kiitoksen aiheita.

Päivän evankeliumissa (Joh 5:1-15) Jeesus kohtaa halvaantuneen miehen, joka oli odottanut apua kolmekymmentäkahdeksan vuotta. Hän makasi lammen rannalla, jonka vesi ajoittain kuohui, ja uskottiin että joka juuri silloin ensimmäisenä meni veteen, parantui. Kuinka halvaantunut mies olisi voinut ehtiä veteen ensimmäisenä? Ei mitenkään, jollei joku olisi häntä sinne vienyt. Mies sanoo kolmenkymmenenkahdeksan vuoden kokemuksella riipaisevat sanat: ”Minulla ei ole ketään. ”

”Kyllä elämä kantaa”. Tätä lausetta aina joskus kuulee sanottavan jonkinlaisena lohdutuksen sanana sairaalle tai elämäänsä väsyneelle. Tarkoitus on varmasti hyvä: tästäkin selvitään vielä eteenpäin, sillä ”elämä kantaa”. Monien ihmisten kokemus on, että niin se kantaakin. Muunkinlaisia kokemuksia on. Jollekin voi elämästä tulla taakka, joka ei kanna meitä, vaan jota meidän täytyy kantaa.

Evankeliumin halvaantunut ei voinut kantaa mitään. Siksi Jeesus tulee juuri hänen luokseen, Hän on kuullut sanat: ”Minulla ei ole ketään.” Jeesuksen lähellä elämän murtuneet palaset loksahtavat paikoilleen, kiitollisuuden ja onnenkin hippuset ovat jälleen ulottuvilla. Ja sille, jolla on elämässään enemmän voimaa ja tilaa kiitokselle, hänelle kuuluu sana: ”Kantakaa toistenne kuormia niin te täytätte Kristuksen lain.”

Annukka Nuto

Joutsan seurakunnan kappalainen