Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

7.10.2020 06.00

Herran laki on iloni

Lukioiässä mietin: Mikä on elämän tarkoitus? Onko elämällä mitään sääntöjä, joiden mukaan olisi hyvä elää? Kuka ne antaa, jos antaa? Vuotta aiemmin olin päättänyt olla ateisti, kun ei voida todistaa, että Jumala oikeasti on olemassa. Tuntui masentavalta ajatella, että edessä on pitkä elämä ilman tarkoitusta. Yhtenä iltana tulin tarttuneeksi Raamattuun (isoisoäidiltä saamaani) ja luin Psalmin 119 (176 jaetta). Tämä psalmi inspiroi minua tutustumaan Jumalaan, jos hän on.

Eipä aikaakaan, kun löysin ”Joka tahtoo noudattaa Hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta, vai puhunko omiani” (Joh.7:17).

Psalmi 119 on ensi sunnuntain psalmi. Sen nimeksi on annettu: Herran laki on minun iloni. Se ylistää Jumalan lakia, josta tunnetuin on 10 käskyä. Käskyistä kolme ensimmäistä neuvoo, miten voimme elää Jumalasuhteessa, ja seitsemän viimeistä auttavat elämään maan päällistä elämää muita ihmisiä ja itseämme rakastaen. Näissä ohjeissa onkin lyhyesti ilmaistu kristityn ihmisen kutsumus ja elämän tarkoitus. Mielekästä työtä riittää kullekin päivälle, olkoon yhteiskunnallinen asemamme mikä hyvänsä. Kristittynä eläminen yhdistää meitä toinen toiseemme hyvin vahvasti, sillä se on kaikkein korkein kutsumuksemme. Antoisaa on lukea Jeesuksen selityksiä käskyihin vuorisaarnassa ja uskonpuhdistajamme Lutherin ja monien muiden vähemmän tunnettujen ajattelijoiden tulkintoja niistä. Jeesus tiivisti käskyt: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi (Mark.12: 29 - 31).

Kymmenestä käskystä kuuleminen voi karkottaa meidät Jumalan luota, jos säikähdämme niiden vaatimuksia. Kun muistamme, että Jeesus on puolestamme täyttänyt lain vaatimukset ja sovittanut syntimme ristillä, niin käskyjen vaatimukset muuttuvat ihanteiksi, joita kohden pyrkiminen antaa elämään iloa ja mielekkyyttä. Ne ovat elämän onnen avaimia. Ne eivät ole vaatimus vaan lupaus, mitä Jumalan Pyhä Henki voi parhaimmillaan elämässämme vaikuttaa.  

Tuula Leppämäki

Kirkkoherra

Ev.lut.srk