Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

4.11.2020 06.00

Antakaa anteeksi

Jeesus sanoo: "Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken.  Jos hän kuulee sinua, olet voittanut hänet takaisin.  Mutta ellei hän kuule sinua, ota mukaasi yksi tai kaksi muuta, sillä jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla.  Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle.” Syntiä tehneen veljen nuhtelu ei nyt onnistu samalla ohjeella, vaan on pohdittava, mitä se meille tänään merkitsee.  Mehän emme tuo syntiä tehneen lähimmäisemme tekoja seurakunnan tietoon.  Sen sijaan evankeliumin tärkein painopiste on anteeksiantamisessa. 

Pietari kysyi Jeesukselta: "Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi, peräti seitsemän kertaako?”  Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa,” vastasi Jeesus.  Jeesus sitoo Jumalan anteeksiantamuksen myös ihmisten kykyyn antaa toisilleen anteeksi.  "Jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”  Nuo Jeesuksen sanat ovat ihan yksiselitteisiä, niitä ei voi tulkita mitenkään toisella tavalla.  Ne sanat eivät anna kristitylle aihetta katkeruuteen tai kostoon.  Jumala puolustaa meidän oikeuttamme. Jumala puuttuu loukkauksiin ja vääryyksiin aikanaan, jos niin hyväksi näkee. 

Jeesus opettaa uskovaisia antamaan anteeksi. Jopa vihamiestä voi rakastaa ja antaa hänelle anteeksi.  Tämä on mahdollista vain siten, että uskomme Jumalan armoon ja anteeksiantoon Jeesuksen tähden.  Meidän tulee antaa anteeksi, koska meidätkin on armahdettu.   Jumalan sana on ainut pätevä lääke, josta me saame voimaa silloin, kun omat voimamme eivät enää riitä anteeksiantamiseen.  Paavali kehottaa Kolossalaiskirjeessään: ”Kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niin kuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa.”

Erkki Viinikainen

Eläkepastori