Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

Sydämen puhetta

Eräästä hartauskirjasta löysin laskelman, että Raamatussa on kirjoitettuna 650 rukousta. Ajattelin ensin, että onpa kirjoittajalla ollut paljon luppoaikaa, kun näitä on ehtinyt laskemaan. Ja miksi? Onko sillä jotain väliä tai merkitystä montako niitä on. Yllätyksekseni huomasin kuitenkin, että nuo luvut lähtivät minua kiehtomaan. Löysin itseni miettimästä, kuinka monta Raamatun rukousta itse muistaisin tuosta vain ilman, että lähden kirjaa selailemaan.

Isä meidän rukous ja Herran siunaus tulivat ensimmäisinä mieleen. Jos ne ovat uskon rukouksen vahva peruspohja, niin mikä voisi olla toinen ääripää? Ahdistuneen isän kasvot Raamatussa nousivat silmieni eteen. Oma lapsi on vakavasti sairaana: ”Minä uskon. Auta minua epäuskossani!” Hätääntyneistä pyyntörukouksista valtaosa lausutaan juuri oman lapsen elämäntilanteen puolesta. Näin äitienpäivää edeltävällä viikolla voi todeta, että onnellinen se ihminen, jonka elämän asioita kantavat taivaallisen Isän kasvojen eteen oma äiti tai isä. Onnellinen se äiti tai isä, joka ymmärtää, millainen turva elämässä on olla esirukouksen suojissa.

Rukousaiheitakin Raamatussa löytyy yhtä paljon kuin on erilaisia elämäntilanteita. Pyyntö, kiitos, huokaus, ylistys, sydämen odottava hiljaisuus, kaikki ne ovat sydämen puhetta Jumalan kanssa. Sydämen puhetta, sielun hengitystä, jota ilman usko ei saa happea; tyhjä tila sinussa ja minussa, jonka Hän hyvyydellään voi täyttää.

Kun olin pieni, äitini opetti minulle sen perinteisen ”Levolle lasken Luojani”- rukouksen. Se toi turvaa yöuneen enkä halunnut nukahtaa ilman sitä. Se on yhä matkassani mukana, vaikka enemmän toki rukoilen omin sanoin. Joskus mennyt päivä on kuluttanut kaikki sanani. Silloin muistan Psalmin 91 ajatuksia, kuinka se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, on turvassa. Sen päätteeksi voi huokaista: ”Levolle lasken Luojani, armias ole suojani. Jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi.”

Annukka Nuto

Joutsan seurakunnan kappalainen

2021-05-05 06:00:00.0