Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

16.6.2021 06.00

TULLA HUOMATUKSI

Olemme usein ohikulkumatkalla. Paljon jää meiltä kulkijoilta huomaamatta. Samoin me heiltä, joiden ohi kuljemme. Joskus on jopa ratkaisevan tärkeää koko meidän elämäämme ajatellen sekä se, että jää huomaamatta että se, kun tulee huomatuksi.

Raamatussa kerrotaan Matteus-nimisestä miehestä, joka istui tulliasemalla eli työpaikallaan, kuten oli tehnyt ennenkin. Todennäköisesti siinä istuessaan hän oli kuullut ohi kulkevien ihmisten kiroavan häntä tai ainakin halveksineen. Olihan hän Rooman vallan hommissa keräämässä veroja, joista monet publikaanit pimittivät osan itselleen. Halveksittu ammattikunta ja sen harjoittajat samalla juutalaisten näkökulmasta syntisiä.

Päivänä, josta Raamatussa nyt kerrotaan, Matteus ei kuullutkaan kiroilua ja halveksuntaa. Ohimenomatkalla ollut Jeesus pysähtyi juuri hänen kohdalleen eikä muiden tullimiesten ja sanoi hänelle lyhyesti: ”Seuraa minua”.

Jeesus näki tuossa miehessä eksyneen ihmisen, jota ei voinut noin vain ohittaa, jättää huomaamatta.

Tuon huomatuksi tulemisen seurauksena Jeesus kohtasi Matteuksen kodissa useita muitakin publikaaneja ja syntisiä. Mitä tuo ohikulkijan kohtaaminen merkitsi heille, sitä ei kerrota, mutta se kerrotaan, että Matteus jätti tuottoisan virkansa ja lähti Jeesuksen matkaan. Hänestä tuli myöhemmin yhden evankeliumin kirjoittaja. Lyhyt kohtaaminen tulliasemalla ja seuraukset näkyvät yhä. Näin on edelleen eli Jeesuksen kohtaamisella on kauaskantoiset seuraukset myös sinun ja minun kohdalla, jopa ikuisuuteen asti.

Oikeastaan on niin, että koko elämämme on ohikulkumatkaa. Toivottelen sille hyviä ja antoisia ihmisten kohtaamisia (kuten itselläni oli tänä päivänä, jolloin tätä kirjoittelen), mutta ennen kaikkea sitä, että Jeesus Kristus kohtaa meidät, sinut ja minut ja me siinä hetkessä kuulemme Hänen sanansa ”Seuraa minua”. Emmekä vain kuule, vaan Matteuksen tavoin lähdemme Jeesuksen seuraan. Se tulee osoittautumaan elämämme viisaimmaksi ratkaisuksi!

Matti Kallioinen, yksi ohikulkumatkalla löydetyistä