Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus

LÄHETTILÄÄT

 

Taustaksi kirjoitukseni ajatuksille olisi hyvä lukea Johanneksen evankeliumin luvusta 3 jakeet 16-20. Nuo sanat ovat ensi sunnuntain evankeliumina, sunnuntain, minkä aiheena on ”Jeesuksen lähettiläät”. Kuinkahan monia kiinnostaa lukea tai kuinka monelta edes löytyy Raamattu kovin helposti? Myös sunnuntain aihe saattaa tuntua vähemmän kiinnostavalta. Eikä tämä hartauskirjoituskaan taida olla sieltä kiinnostavimmasta päästä. Jospa kuitenkin joku tähän asti lukenut onnistuisi pääsemään loppuun asti!

Tuon melko pessimistisen alun jälkeen ajatuksiin, joita allekirjoittaneelle syntyi mainittua evankeliumia lukiessa.

Jeesus oli ennen noita sanoja nöyrtynyt pesemään opetuslastensa jalat (itämainen tapa pölyisissä oloissa), vaikka oli porukan ”pomo”. Nyt hän muistuttaa opetuslapsiaan eli lähettiläitään siitä, että ihminen ei menetä mitään siinä, kun laskeutuu alemmas asemastaan, päinvastoin. Siinä sitä on oppimista monille tämänkin ajan pomoille niin kirkossa kuin koko yhteiskunnassa.

Toiseksi Jeesus sanoo, että asian tietäminen ja tekeminén usein ovat erossa toisistaan. Monasti on helppo tietää, mutta vaikea toteuttaa. Autuaaksi sanotaan jo häntä, joka tietää, mikä on hyvää, mutta vielä enemmän autuaaksi häntä, joka toteuttaa tietämänsä hyvän.

Jeesuksen sanoja lukiessa mieleen nousi tuttu sanonta ”moni kakku päältä kaunis”. Jeesuksen valitsemaan joukkoon kuului myös Juudas Iskariot. Ulkonaisesti mies oli ok, mutta sisältä jotain muuta. Se paljastui, kun hän kavalsi Jeesuksen, parhaan ystävänsä. Jumala oi valinnut Juudaksenkin Jeesuksen lähettilääksi, mutta lopulta tämä itse valitsi toisen tehtävän, kavaltajan tehtävän. Miten lie meidän laitamme? Saako sellaista edes kysellä?

Jeesus päättää puheensa ajatukseen, että Jeesuksen lähettiläänä oleminen on kunniakas tehtävä. Se kannattaa jokaisen Jeesukseen uskovan muistaa eikä vähätellä itseään. Voimme rohkeasti tunnustaa uskomme Jeesukseen Kristukseen. Toivottavasti myös toimimme sen mukaisesti.

Matti Kallioinen

13.10.2021 06.00