Uutislistaukseen

Hartauskirjoitus 13.3.2024

Maria.jpg

MARIAN ILMESTYSPÄIVÄ

Ensi sunnuntai on Marian ilmestyspäivä, aiemmin Marianpäivä.

Vuonna 1959 valmistui elokuva Nunnan tarina. Siinä sääntöjä rikkonut nunna tai kokelas sai luettavakseen muun muassa Ave Marian yhdeksän kertaa. Muutenkin esimerkiksi vaikeissa ratkaisuhetkissä tuli lukea Ave Mariaa.

Suomeksi Ave Maria on Iloitse Maria, Terve Maria. Se oli enkelin tervehdys Marialle, kun tämä ilmoitti, että Maria tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, jolle tulee antaa nimi Jeesus, jota kutsutaan Korkeimman Pojaksi.

Ave Maria on ns Mariaaninen rukous, jossa pyydetään Herran äidin esirukousta ja kuuluu näin: ”Terve, Maria, armoitettu. Herra olkoon sinun kanssasi. Siunattu sinä vaimojen joukossa ja siunattu kohtusi hedelmä Jeesus”. Katolisilla rukous jatkuu: ”Pyhä Maria, Jumalan äiti, rukoile meidän syntisten edestä nyt ja meidän kuolemamme hetkellä”.

Raamatussa ei ole kehotusta rukoilla Mariaa, mutta siellä ovat kuitenkin sanat, että meidän tulee ylistää häntä autuaaksi, onnelliseksi ja kiittää Jumalaa hänestä.

Marian merkitys on hänen Pojassaan, ei hänessä itsessään. Hänen merkityksensä on myös siinä, että hän suostui Jumalan välikappaleeksi ja on siinä meille esikuvana ja esimerkkinä. Jeesus itsekään ei nostanut äitiään toisten jumaloitavaksi.

Maria oli joka tapauksessa mukana monessa ratkaisevassa hetkessä Jeesuksen syntymän jälkeenkin: Jeesus 12 vuotiaana temppelissä, Kaanaan häät, Golgatan tapahtumat ja Pyhän Hengen odottaminen. Pyhän Hengen odottamisen jälkeen Maria häviää kuin huomaamatta Raamatun lehdiltä.

Maria ei siis ole se tärkein, vaikka hän esiintyy näkyvästi Raamatussa, vaan tärkeintä on se, että hänestä syntyi Jeesus, Pelastaja, joka ei syntynyt vain omaa perhettään, omaa äitiään, omaa aikaansa varten. Hänen merkityksensä ulottui ja ulottuu paljon pidemmälle. Maria synnytti Pojan, jotta sinulla ja minulla olisi Pelastaja. Häntä me saamme huutaa avuksi elämässä ja kuolemamme hetkellä. Raamatun lupauksen mukaan Hän rukoilee meidän puolestamme.

Matti Kallioinen

13.3.2024 06.00