Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

26.6.2019 06.00

Vielä olisi tilaa

Jeesuksen julkisen julistuksen keskiössä oli kutsu Jumalan valtakuntaan. Evankeliumitekstissä (Luuk. 14:16-24) Jeesus vertaa Jumalan valtakuntaa pitoihin, jotka isäntä on järjestänyt. Ruoka on valmis. Isäntä lähettää viestinviejät matkaan viemään tutuille kutsua pitoihin. Viestinviejät kuitenkin palaavat mukanaan suruviesti: kukaan kutsutuista ei pääse tulemaan, syitä riitti kullakin.

Jeesus tarkoitti vertauksella fariseuksia, lainoppineita ja ylipappeja. He olivat Herran omaisuuskansan opettajia, heidän keskelleen Jeesus syntyi ja julisti heille. Omavanhurskaus esti Israelin opettajia saapumasta Jumalan valtakuntaan, Jeesuksen seuraajien joukkoon. Oma ansioituminen (ostettu pelto), itsevalittu hartaudenharjoitus lain töissä (härkäpari) ja ajallinen kunnia (puoliso) oli esteenä ottaa vastaan kutsu, kun aika oli täyttynyt. Siksi Isäntä kutsuukin pitoihinsa publikaanit ja syntiset kaduilta ja toreilta, joilla ei ollut syytä katsoa kutsua ylön. Jumalan valtakunnassa on vielä tilaa, niinpä kutsua pitoihin kuulutetaan vielä pakanakansoillekin helluntaista alkaen. Kun valittujen luku on tullut täyteen, alkavat pidot kunnian valtakunnassa.

Mikä on sinun verukkeesi ylenkatsoa kutsu Jumalan valtakuntaan? Omaisuuden haaliminen, työkiireet, puoliso, oppineisuus? Eikö ylpeä luonne suostuisi taipumaan syntisen paikalle? Juhlat ovat valmiina, sinun tarvitsee vain ottaa kutsu vastaan. Emme tiedä, milloin luku tulee täyteen, mutta vielä olisi tilaa. Turha pelko on, etteikö kutsu koskisi suurinta syntistä, juuri meille on armo valmistettu Kristuksessa. Synnintuntoiselle kutsu Jumalan valtakuntaan on ilosanoma, joka menee kaiken muun edelle.

Jumalan valtakunnassa sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi. Kutsu on voimassa, älä esitä verukkeita, vaan saavu evankeliumin kuuloon iloitsemaan valmiista pidoista. Rakastava Jumala kutsuu ansiottomia omistamaan vanhurskautta, rauhaa ja iloa siinä seurakunnassa, jossa Herra Jeesus on Isäntänä.

Harri Hautala

Luhangan pappi