Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

24.7.2019 06.00

Sopua etsimässä

”Rakastan ihmiskuntaa, mutta inhoan ihmisiä”, sanoo sarjakuvassa Tenavien Ressu. Ressun ongelma on sama kuin usein meidän: on helppoa avata syli kohti maailmaa noin periaatteellisella tasolla. Hyväksyä ja suvaita periaatteellisella tasolla. Käytännön tilanteet ja ihmiset lähellämme ovat kuitenkin niitä, joiden kanssa periaatteet punnitaan ja usein köykäisiksi havaitaan.

Ensi pyhän evankeliumissa ( Matt 5:20-30) Jeesus opettaa toisiin ihmisiin suhtautumista: ”Jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion ja se, joka sanoo ’sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.” Kovia sanoja. Inhimillisesti ajatellen on toki eroa, ajattelemmeko jonkun olevan hölmö tai hullu vai sanommeko sen hänelle ääneen. Yhteiskunnallisten seuraamusten kannalta on tehtävä ero sen välillä, ajattelemmeko jonkun ansaitsevan oikein kunnon löylytyksen vai löylytämmekö hänet oikeasti.  Ajatuksen ja konkreettisen teon välinen matka on pitkä, jos sitä mitataan inhimillisesti. Jeesus kuitenkin laittoi ne samalle viivalle.

Melko äärimmäinen tapa tulkita käskyjä, ajattelet varmaan. Olen samaa mieltä; niin se onkin. Meille ei jätetä mahdollisuutta rakentaa syntiluokituksia helmasynneistä kuolemansynteihin, valkeista valheista emävalheisiin. Vähimmässä väärä on paljossakin väärä. Samalla tämä tiukka tapa tulkita käskyjä on kuitenkin samalla myös armollinen. Vain näin tiukasti ajatellen voi uskoa Jumalan antavan anteeksi kaikki synnit, suurimmatkin niistä.

Jeesus asettaa evankeliumissa lähimmäisen uskon keskukseen, alttarille. ” Jos olet viemässä uhrilahjaasi alttarille, ja muistat että asiat ovat sopimatta toisen kanssa, jätä lahjasi siihen ja käy ensin sopimassa”, kehotti Jeesus meitä. Lähimmäinen kuuluu sinne, missä Jumalaa palvellaan. Saman Isän lapsina viha veljeä tai sisarta kohtaan ei sovi. Jos viha ei synnytäkään väkivaltaa, se sotkee kuitenkin ihmisten välit.

Sen tähden ennen kuin teet mitään muuta, käy ensin pyytämässä anteeksi tai antamassa anteeksi. Se matka on hyvä aloittaa omasta sisimmästä, taivaallisen Isän edestä. Huolimatta siitä, mitä kaikkea tänään onkaan listallasi hoidettavien asioiden joukossa, aloita tämä päivä sovun rakentamisesta.

Annukka Nuto, Joutsan kappalainen