Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

1.7.2020 06.00

Armahtakaa!

Olen havahtunut huomaamaan, että armo on ihmiskunnalle suuri lahja myös arkielämässä. Nimittäin kaikki kansat eivät tunne edes tuota sanaa eivätkä siksi myöskään sanaa ”anteeksi”. Suomalaisessa kulttuurissa molemmat käsitteet kuuluvat arkikielenkin sanavarastoon. Anteeksiannon lähtökohta on Jeesuksen ristinkuolema, jolla hän sovitti Jumalan ja ihmisten välit (2.Kor.5:19).  

Normaalissa elämässä syntyy jatkuvasti tilanteita, jossa toinen ihminen aiheuttaa toiselle kärsimystä omalla toiminnallaan tai sanoillaan. Joskus tahtomattaankin. Toisinaan huomaamme vasta jälkikäteen sen, mitä tulimme tehneeksi väärin. Silloin harmittaa ja kaduttaa. Onneksi meillä on sana ”anteeksi”, jolla tilanne voidaan korjata. Vaikka tehtyä ei saa tekemättömäksi, niin voidaan pahoitella tapahtunutta, pyrkiä sovintoon ja pyytää anteeksi. Huonokin ihmissuhde voi eheytyä ja monta kertaa jopa uudistua.

Mutta sääli niitä kansoja, joilla ei ole käytettävissä anteeksisaamisen ja pyytämisen mahdollisuutta eikä edes ”harmainta aavistusta” koko asiasta. Pahimmassa tapauksessa joudutaan elämään jatkuvassa koston pelossa. Itsensäkin  armahtaminen on vaikeaa. Tiedetään, että tuollaisissa oloissa ihmissuhteet särkyvät ja itsemurhia tapahtuu. Niin toivotonta ja ahdistavaa on elää armottomassa ilmapiirissä.

Kristinuskon suuri lahja ihmiskunnalle on armo. Koska Jeesus armahtaa meitä jatkuvasti, mekin voimme armahtaa toinen toistamme. Armo ei tarkoita samaa asiaa kuin välinpitämättömyys. Se on ”rakkautta, joka ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee totuuden voitaessa” (1.Kor.13:6). Jumalan armo tarkoittaa kirjaimellisesti ansaitsematonta rakkautta meidän osaksemme. Ja armoa riittää: ”missä synti on suureksi tullut, siellä armo on tullut ylenpalttiseksi” (Room.10:20).

Ensi sunnuntain aihe on: Armahtakaa. Kiitämme Jumalaa armosta, jonka Jeesus meille lahjoittaa. Samalla rukoilemme: ”Isä anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet”.  Armollista kesää!  

Tuula Leppämäki

Joutsan ev. lut. srk

Kirkkoherra