Uutisia

Uutislistaukseen

Lue hartauskirjoitus

14.10.2020 06.00

”Kerromme tulevillekin polville Herran voimasta.”

Jumalan voima ei ole keneltäkään salattu, vaan hän on sen ilmoittanut jo aikojen alusta saakka. Näemme kaikki samat luonnon ihmeet ja ihastelemme syksyn kauneutta värien loistossa. Elämme todeksi elämän arvoitukset ja yllätykset. Ihmiselle on annettu järki, jolla tutkimme luontoa ja etsimme vastauksia. Järkisyin suunnittelemme yhteiskuntaamme, jotta jokaisella olisi hyvä elää. Elämässä järjen käyttö on suositeltavaa.

Ensi sunnuntain aihe on usko ja epäusko. Epäusko rajoittuu tiedostamaan vain sen, mikä on aistihavainnoin todistettavissa. Silti paljon jää mysteeriksi. Sen sijaan ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. Uskoon perustuu se todistus, jonka Jumala on isistä antanut. Uskon avulla me ymmärrämme, että maailmat on luotu Jumalan sanalla: näkyvä on syntynyt näkymättömästä.” (Hepr. 11:1-3)

Papilla on mahdollisuus ihmetellä elämää ja Jumalan voimaa yhdessä kaikenikäisten kanssa. Valitsin otsikoksi tekstin ensi sunnuntain psalmista (Ps. 78:1-8), jossa paljon nähnyt ja kilvoitellut Asaf ihmettelee Jumalan kansan vaiheita Egyptistä lähtemisestä aina kuningas Davidin loistoon. Jumala oli osoittanut voimansa; huolenpitoa ja koettelemuksia, siunauksia ja rangaistuksia, ravintoa ja nälkää, voitto vihollisista ja tappio taistelussa. Kaikessa, myös ikävissä vaiheissa, oli nähtävissä Herran voima ja opetus. Keskeistä on usko Jumalaan ja kuuliaisuus Hänen tahdolleen. Tämän Asaf halusi kertoa lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Vanhemmilla ja isovanhemmilla on tärkeä osa kristillisessä kasvatuksessa.

Jumala osoittaa voimansa ja uskollisuutensa jokaiselle, joka pitää Hänen sanansa rakkaana ja tahtoo uskossa hänen tiellään kulkea. Evankeliumi on Jumalan voima (Room.1:16), siitä kerromme lapsille ja lapsenlapsille. Rukoilemme, että hekin seuraisivat kuuliaisuudessa Herran tietä ja kokisivat uskossa Hänen voimansa.

Harri Hautala, Luhangan pappi